Бивш шеф на КАТ: Има ефект от махането на знаците за камери

Махането на знаците за камери на пътя категорично има ефект и ще дисциплинира нарушителите, смешно е да се твърди, че заради това са се увеличили катастрофите.

Това заяви в интервю за Дир.БГ експертът по безопасност на движението и бивш шеф на КАТ-Пътна полиция комисар Алекси Стратиев.

- Г-н Стратиев, след като неотдавна бяха премахнати табелите, които предупреждават за камери на пътя, се появиха коментари, че от нея няма особена полза и че дори катастрофите са се увеличили. Вярно ли е това?

- Тази промяна беше много необходима и категорично има ефект. Знакът, който предупреждава за камера, по-скоро елиминира контрола - всеки, който го види, кара нормално в този участък и след това продължава да нарушава правилата. Това реално обезсмисля контрола и особено силно стимулира нарушителите, докато тези, които си карат нормално, не се интересуват дали има или няма такива знаци. 

Целта на премахването им е всички да осъзнаят, че във всеки момент трябва да спазват ограниченията, защото могат навсякъде да бъдат заснети. В цял свят ги има и двата режима - единият с оповестяване на местата за контрол, другият - без. Нека да мине някой и друг месец, за да можем да направим ясно сравнение. 

А това, че са се увеличили катастрофите по тази причина, е просто смешно, да не кажа, че е глупаво. Вярно е, че нарастват произшествията, но това е заради сезона, винаги е така през лятото - особено юли и август са изключително тежки месеци. Просто тази година този период съвпадна с махането на знаците. Но е показателен фактът, че драстично са се увеличили установените нарушения - 18 000 само за седмица, това означава, че контролът е по-съществен и ефективен и рано или късно ще доводе до подобряване на дисциплината на водачите.

- С какво е по-ефективен реално?

- Ами много по-мобилен е - много по-бързо и лесно се преместват камерите за контрол на скоростта, иначе се правеше цяла инсталация, за да се постави този знак, да се мерят разстояния... Сега много бързо се мести нарядът, за да контролира на различни места, съобразно оперативната обстановка.

- Неотдавна обаче бившият вътрешен министър Богомил Бонев заяви, че полицията се връща към "милиционерското си минало на корумпиран джандар", защото униформените пак щели да се крият в храсти и канавки...

- Не вярвам това да го е казал един бивш главен секретар на МВР и министър, полицаите нито се крият, нито дебнат, те контролират скоростта. Който спазва правилата няма никакъв проблем, който не - много страда. Когато спират водач, който не е извършил нарушение, е само при специализирана операция - за алкохол, скорост, винетки - по метода на т. нар. широкообхватен контрол, тогава проверките са съвсем явни и никой не се крие, дори се спират по няколко автомобила наведнъж. 

- Не остава ли обаче проблемът с корупцията?

- Мога да кажа, че след като автомобилите на Пътната полиция бяха оборудвани с камери и микрофони - около 280 на брой, за да се вижда какво точно се случва при проверката на всеки водач, сигналите за искане на подкупи драстично намаляха. Остават старите приказки, че катаджиите казват: "Сега какво ще правим?" 

- И все пак остава една предпоставката за корупция - ниските заплати. В условията на протести в МВР за по-високи възнаграждения, със сигурност и пътните полицаи са демотивирани...

- Да, така е. Ясно е, че когато взема малко пари, мотивът на всеки служител и работник да работи активно и качествено, не е голям... 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини