Компания имплантира чипове на служителите си

Всички сме чували, че роботите ще превземат работните ни места, но може би съществува начин да предотвратим това безрадостно бъдеще, като се превърнем в киборги.

Компания от Уисконсин стана първата в САЩ, имплантирала чипове на служителите си. Очаква се други 50 души от персонала да бъдат доброволно чипирани следващата седмица.

Инициативата, която няма задължителен характер за служителите на Three Square Market, предвижда имплантиране на чипове за радиочестотна идентификация в ръцете на персонала – между палеца и показалеца.

След имплантиране на големия колкото оризово зърно чип, служителите ще имат възможност да извършават рутинни офис задачи с едно движение на ръката.

Технологията за радиочестотна идентификация ще управлява всичко – от покупките в офиса, до отваряне на врати, използването на копирна машина, влизането на служителите във фирмената система, разкодирани на телефони, споделяне на визитни картички, съхранение на медицинска/здравна информация, ще се използва и за плащане чрез терминали за радиочестотна идентификация.

Чиповете са подобни на тези използвани понастоящем в кредитните карти, мобилните разплащателни системи и маркировките за животни.

Същия вид човешки импланти попаднаха в новините по-рано през годината, когато бяха представени на служителите на швеската компания Epicenter.

Когато персоналът на Three Square Market бил информиран за програмата, той реагирал със смесица от неохота и въодушевление. В крайна сметка над половината от 85-те служители се съгласили да участват.

Разходите за имплантите са 300 долара на човек. Компанията твърди, че инвестицията се отплаща, като най-облагодетелствани ще са самите служители – на тях вече няма да им се налага да носят ключове, идентификационни карти или смартфони за идентификация в други системи.

От гледна точка на сигурността и страховете на хората, че работодателят им би могъл да следи движенията им, изпълнителния директор на Three Square Market Тод Уестбай обяснява, че чиповете нямат GPS компонент и са защитени от хакерство, защото са криптирани като кредитните карти.

За да демонстрира сигурността на технологията Уестбай обяснява, че на съпругата и децата му също ще бъдат имплантирани чипове следващата седмица.

Ако служителите на компанията по-късно променят решението си, имплантите ще бъдат отстранени, това обаче може да не се окаже достатъчно за разсейване на тревогите, касаещи сигурността.

Макар чипът да не може да проследи местоположението на работниците, той предоствя на работодателя огромно количество информация за дейността на служителя – колко често почива или използва тоалетна, каква храна си купува и други подобни.

Сама по себе си тази информация може да изглежда безобидна, но е възможно предаването и на работодателя да причини известни проблеми някой ден – да не споменаваме как проблемите с неприкосновеността на личния живот ще се увеличат с развитието на технологията.

“Множество неща се правят с най-добри намерения, но понякога намеренията се променят”, казва основателят на CyberScout Адам Левин.

“Оцелели сме години наред като вид без да се налага да ни имплантират чипове, има ли някаква конкретна причина това да се прави сега ? ...Всеки трябва да реши за себе си, от каква част от личната си неприкосновеност и безопасност е готов да се откаже в името на удобството”, допълва той.

Източник: sciencealert.com
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини