Всеки шести иска: Съд и прокуратура – подчинени на Борисов

86 % от българите не са наясно какво е "съдебна реформа" и в какво се състои. Това показват данни от национално представително проучване на Агенция "Медиана", проведено в периода 12-18 юли сред 1002 души.

На практика, призивите за "съдебна реформа", "истинска съдебна реформа" и дебатите за това кой е виновен, са довели единствено до задълбочаване на недоверието в правосъдната система и усещането, че "всинца са маскари". 

В битката за правосъдна реформа няма "добри" в очите на обществото - има само "лоши" (53%) и още "по-лоши" (15%), посочват социолозите.

Според данните опитът да се представи битката за правосъдна реформа като битка на "съд" срещу "прокуратура" завършва печално и за двете страни. Най-потърпевш от предлагането на тази схема е съдът. Оценките за неговата работа (2.82 по шестобалната система) са по-ниски дори от тези на прокуратурата (3.10).

Въпреки подчертания негативизъм, правосъдната система все още не е тотално неглижирана. Според една четвърт (25%) от хората правосъдната реформа вече се прави, макар и частично.

20% вярват, че прекият избор на ВСС може да подобри работата на правосъдната система, 10% считат, че в последните 1-2 години работата на правосъдната система се е подобрила, показват още данните.      

Идеята съдът да бъде подчинен и зависим от изпълнителната власт се споделя от 65 % от запитаните. Всеки шести одобрява идеята съд и прокуратура да минат на пряко подчинение на Бойко Борисов, като едва половината са против тази идея.

Като цяло корените на основните проблеми в правосъдната система се виждат от обществото в три основни пункта - корупция, политическа и олигархични зависимости, безконтролност и безнаказаност на магистратите.

Финансирането на партии и организации на магистрати от чужбина се приема крайно негативно (под 4 % приемат това). Финансирането от ЕС се приема малко по-добре, но също не се прима като цяло. (18 % приемат за нормално магистратските организации да могат да бъдат финансирани от ЕС.)

За "виновни" априори се приемат и всички магистрати, подобрили материалното си благосъстояние в последните 20 години.

Като цяло рецептата на масовите обществени нагласи за "съдебната реформа" са оставка на всички, съд (извънреден, специален, народен) за всички, откриване на чисти, светли, некорумпирани и независими магистрати (които да заменят всички), контрол и санкции върху магистратите (в т.ч. и от страна на изпълнителната власт).

Една трета от хората обаче признават, че не знаят какво трябва да се прави. 10 % смятят, че нищо радикално не трябва да се прави, а просто трябва стъпка по стъпка да се усъвършенства системата.

От данните социолозите правят извода, че юристите трябва да предложат на обществото ясна и разбираема идея за "правосъдна реформа", в основата на която трябва да е изчистване на съда и прокуратурата от "черните овце", вътрешен контрол и намаляване на политическата и корпоративна зависимост.

Въвличането на общественото мнение (общественото недоволство) като форма на натиск върху магистратите за реформиране на съдебната система е позитивно. Въвличането обаче на обществото в механизмите на съдебната реформа ("Как да се направи!") е път към ада. (

ЦИТАТИ

***
"Да бъде създаден нов орган с правомощия за контрол върху цялата система … Там да работят компетентни  хора, политически необвързани и морални (поне малко)". (жена, 47 год., средно образование)

***
"Да има наказания за забавени дела и решения. Всяка година да бъдат разследвани доходите на магистратите и семействата им. Да има комисия, която да разглежда делата с доказано грешно решение с последващи санкции". (мъж, 62 год., полувисше образование)

***
"В момента  съдебната система е под политически натиск и е абсолютно зависима. За реформа с днешна дата  е нагло и цинично да се говори. Промяната ще се осъществи само с нови хора … " (мъж, 71 год., средно образование)

***
"Да се гарантира независимостта на съда от политически, олигархични, икономически и мафиотски влияния. Да се търси отчет и пълна  дисциплинарна отговорност от онези магистрати, които уронват авторитета на цялата система." (мъж, 66 год., висше образование)

***
"Трябва  да се вкарат в затвора корумпираните комунисти." (мъж, 39 год., средно образование)

***
"Всички трябва да бъдат в затвора - това политици, магистрати и т.н. Както са крали и сега крадат от нас." (мъж, 58 год., средно образование)

***
"Трябва  да има специален съд - всички, които са крали в затвора. Конфискация на имуществото им. Не трябва да заемат държавни постове." (жена, 37 год., висше образование)

***
"Да се  разследват забогателите магистрати и да се отнеме незаконно придобитото имущество. Да се преразгледат законите и се "ликвидират" вратичките, водещи до корупция." (мъж, 37 год., висше образование)

***
"Забогателите прокурори и съдии да ги осъдят и отидат в затвор". (жена, 19 год., средно образование)

***
"Да служат на хората, а не на мафията." (жена, 62 год., средно образование)

***
"Всички от ВСС да се сменят. Да се предложат само необременени млади съдии … " (мъж, 18 год., основно  образование)

***
"Румънски модел - сваляне имунитета на магистратите и пълно разследване. Корумпираните - в затвора за много години." (мъж, 48 год., висше образование)

***
"Съдии и прокурори да се избират пряко от хората." (жена, 45 год., полувисше  образование)

***
"В затвора да бъдат всички забогатели политици." (мъж, 41 год., средно образование)

***
"Всички богати съдии да бъдат осъдени." (мъж, 60 год., средно образование)

***
"Да се издигат много по-отговорни, съзнателни и компетентни юристи във висшите етажи на властта." (жена, 41 год., средно образование)

*** 
Изследването е национално представително за страната, проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 човека в 125 точки (гнезда) в страната и реализирано от Агенция "Медиана".

 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини