4 десни партии: Масови протести срещу съдебните закони

"Нова република", "Да, България", БЗНС на Николай Ненчев и "Зелените" излязоха с протестна позиция срещу промените в Закона за съдебната власт и НПК.

В нея десните формации се обединяват срещу "поредното посегателство на парламентарното политическото мнозинство срещу независимостта на Съдебната власт".

И заявяват още:

"В последните дни преди ваканцията на 44- тото НС, без дебат и със съмнително „тематично“ мнозинство на ГЕРБ, ДПС и националпопулистите, ударно се променят и допълват важни закони, пряко касаещи независимостта на съдебната власт и възможността, политиците да се месят в работата на съда. Като извънпарламентарна опозиция, представляваща стотици хиляди български граждани, категорично се противопоставяме на това срамно и недемократично „законотворчество“, писано очевидно под нечия чужда диктовката и опорочаващо принципите на парламентаризма в една правова държава". 

От четирите партии подчертават, че протестите на десетки неправителствени организации, сред които Съюзът на съдиите и Съюзът на юристите (които днес написаха остро писмо до президента - б.р.), са ярко доказателство, че се приема извънредно законодателство, противоречащо на основните принципи на правото. 

В позицията се казва още: 

"И как по друг начин да определим внесените без обществено обсъждане и задълбочена оценка на въздействието промени в Закона за съдебната власт и НПК, допълнени с появили се „изневиделица“ и внесени услужливо от трима депутати от мнозинството още десетки параграфи, които: 

Ограничават конституционното право на сдружаване на съдии, прокурори и следователи и участието им в ръководни органи на неправителствени организации с близо 100 годишна история?! Право, гарантирано и от международноправни актове и от стандартите на Съвета на Европа (Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските съдии). 

Ограничават възможностите за финансиране на проекти за съдебната реформа от механизмите на ЕС, страните от Европейското икономическо пространство и от други партньорски държави?! 

Дават привилегии за послушното мнозинство в компрометирания ВСС, което да може в края на мандата си да се самоназначи, без публична процедура и конкурс, на висши позиции в съдебната власт?! 

Създават нов, извънреден ред за производствата пред Специализирания наказателен съд, превръщащи го практически в извънреден трибунал в нарушение на Конституцията?! 

Игнорират постоянните институционални и медийни атаки към представители на съдебната власт (в т.ч. председателят на ВКС, отделни членове на ВСС, ССБ и др.) които защитават независимостта на съда и подкрепят една решителна съдебна реформа. Последното е индикация за стремежа на „силните на деня” политици да ерозират демокрацията в страната". 

Авторите на позицията заявяват, че ще предприемат всички допустими от закона мерки за противодействие на това извънредно и противоконституционно законодателство, за да защитят европейското бъдеще на България. Десните ще уведомят и ЕК, тъй като смятат, че приемането му по този срамен начин, особено в навечерието на председателството на Европейския съвет, ще бъде изключително лош знак към нашите европейски партньори. 

Те призовават институциите на ЕС и Съвета на Европа да заемат категорична позиция срещу опитите да бъде ограничена независимостта на съдебната власт в България. Освен това ще настояват и президентът да наложи вето срещу всички текстове, "превръщащи родината ни в полицейско-прокурорска диктатура". 

"Призоваваме и всички наши съграждани, които искат радикална съдебна реформа по румънски модел за справедлив и независим съд и отчетна и отговорна прокуратура, да са готови за масови протести срещу пълзящото посегателство от „силните на деня“ политици срещу съдебната власт така, както нашите полски приятели го правят в момента!" 

За утре е насрочен протест под наслов "Правосъдие, а не суджуци", който ще започне в 8,30 ч.

Междувременно ГЕРБ потвърдиха намерението си между първо и второ четене да внесат изменения, с които съсловните организации да могат да имат европейско финансиране. Те се съгласиха на това след намесата на премиера Бойко Борисов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини