ББР мина под контрола на министъра на икономиката

Министърът на икономиката занапред ще упражнява правата на държавата в капитала на Българската банка за развитие. Това реши парламентът с приетите на първо и на второ четене промени в Закона за Българската банка за развитие, съобщи БТА.

Досега правомощията бяха на министъра на финансите.

Мотивът на вносителя - Министерския съвет, е, че сред основните цели на банката са подобряване, стимулиране и развитие на общия икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране и привличане на средносрочни и дългосрочни местни и чуждестранни ресурси.

Подобен опит беше направен и при предишното правителство на ГЕРБ, но проектът не бе приет на второ четене от депутатите.

В няколко свои публикации "Капитал" посочва, че банката се използва от силните на деня за кредитиране на големи, понякога и губещи предприятия, близки до политици, като например Делян Пеевски и Георги Гергов. При многото търговски банки и падналите лихви кредити за проекти се намират, затова съществуването на държавната банка съвсем се обезсмисля, посочва още изданието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини