Хората харчат, бизнесът трупа. Преглед на печата

"24 часа"

Подписваме с Македония за "заедничка" история

"Очакваме след подписването да се предприемат реални действия от страна на властите в Република Македония за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към Република България", каза още Борисов пред членовете на правителството.

"Тази заедничка, както те наричат, история, можем да празнуваме празници заедно, да се радваме заедно, а не непрекъснато тази тежка конфронтация, която върви и досега, на практика не е от полза за никого", допълни още Борисов пред министрите.

Резултатите от подписването на договора за добросъседство ще бъдат улесняване на контактите между хората от двете страни на границата и разширяване на транспортните връзки, които ще бъдат изградени с трансгранични фондове, обяснил Борисов.

"Днес българското правителство, а вчера и македонското одобриха проекта за договор, с което упълномощават премиерите на двете страни да подпишат документа. Радвам се, че това е факт след усилия на поредица от правителства от 2008 г. и много кръгове от преговори. Документът е в интерес и на двете сърани." Това коментира външният министър Екатерина Захариева от Албания.

"Стандарт"

Хората харчат, бизнесът трупа

Хората движат кредитния пазар в страната. През месец юни заемите за домакинствата нарастват със 139 млн. лв. и достигат 19,266 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Като устойчив ръст на заемите за гражданите се отчита и в предишните месеци. В същото време кредитите за бизнеса през юни намаляват с 63 млн. лв. и достигат 30,953 млрд. лв. Като спад в кредитирането за фирмите се отчита за втори пореден месец. Явно повечето компании в месеците май и юни, точно преди началото на активния летен сезон, са ограничили инвестиционните си проекти. Това се потвърждава и от данните на БНБ за депозитите.

"Монитор"

3100 чужденци ни сервират по морето

3102 украинци, молдовци и руснаци работят по родното Черноморие като сервитьори, рецепционисти, пикола или помощници в кухнята. Това показват данни на Агенция по заетостта (АЗ) за това лято. Става дума за сезонни работници, които са получили разрешение за труд у нас в рамките на 90 дни.

"Сега"

Правителството ще бори бюрокрацията с още бюрокрация

Месец и половина след като обяви тотална война на бюрокрацията, правителството реши, че за да постигне пълна победа, е нужно да създаде още бюрокрация. Новото чудо се нарича регулаторен борд и негов главнокомандващ ще е вицепремиерът Томислав Дончев, стана ясно след вчерашното заседание на правителството. Бордът щял да прави периодични прегледи сектор по сектор за излишните регулаторни режими за бизнеса и за гражданите и щял да дава становища и препоръки кои лицензи, разрешителни, удостоверения и декларации да останат и кои да се премахнат.

"Дума"

САЩ унизиха ГЕРБ заради "Америка за България"

Ден след като зам.-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Ий след среща с Бойко Борисов заяви, че готвената от ГЕРБ забрана магистратски организации да получават пари от чужбина е "антиамериканска", Цветан Цветанов обяви, че партията оттегля поправката в Закона за съдебната власт. Тя не била удачна, а "Америка за България", заради която се разгневи щатският чиновник, била голям благодетел.

По същото време посланикът на САЩ Ерик Рубин бе в кабинета на Борисов. След това той сподели, че премиерът го запознал с одобрения вчера договор с Македония. Стенограмата на заседанието на МС показва, че Борисов не казва на министрите нищо по същество, а изчита нечия справка как се е стигнало до него. Дискусия няма.

"Капитал дейли"

Търг на МВР за джипове разби единодушието на КЗК

Търг за доставка на патрулни полицейски автомобили с висока проходимост "скара" членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което не е обичайно. Мнозинството комисари смятат, че нарушение няма, но двама излизат с писмено особено мнение, в което виждат основни пороци в поръчката. Двама от комисарите са в опозиция на решението, с което мнозинството в регулатора отхвърля жалбите на отстранени кандидати. Опозиция са Пламен Киров от квотата на ДПС и Красимир Витанов, посочен от СДС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини