Засилват контрола върху актовете на общинските съвети, протестират 1500

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в работна среща, свикана от вицепремиера и председател на Съвета за административна реформа Томислав Дончев, съобщиха от държавната администрация. На нея стана ясно, че методически документ ще подпомага областните управители в контролната им дейност по отношение на законосъобразността на актовете на общинските съвети като част от мерките за подобряване и оптимизиране на услугите за гражданите и бизнеса. В работата на форума участваха още представители на областните администрации, Националното сдружение на общините и Върховната административна прокуратура.

Методологията, базирана на анализ на прокуратурата за депозираните протести срещу общински наредби и норми, ще бъде изготвена от администрацията на Министерския съвет в продължение на усилията на правителството за намаляване на административната тежест. В допълнение предстои Съветът за административна реформа да одобри модел за стандартизиране и унифициране на предоставяните от областните администрации услуги чрез уеднаквяване на наименования на услуги и документи, на процедури, образци и срокове за извършване на услугите.

Административната реформа е комплексно усилие, което изисква комплексен подход. Задачата ни е голяма и тя не може да бъде изпълнена със сепаративни действия в отделните администрации, заяви Дончев в подкрепа на решението в разговора с областните управители да участват всички въвлечени страни, включително представители на местната власт, прокуратурата и Държавната агенция за електронно управление.

По време на срещата заместник главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова обяви, че тече анализ на незаконосъобразни решения на местната от власт от 2016 г. насам и до момента са депозирани близо 1500 протеста срещу общински наредби и норми. „Съзнаваме необходимостта от взаимодействие в усилията за преустановяване на тези противозаконни практики и сме готови да сътрудничим с областните администрации и органите на местната власт за тяхното преодоляване по предвидения в закона ред“, допълни Петрова.

Участниците в срещата обсъдиха конкретни мерки и предложения от страна на областните администрации за отпадане на услуги, намаляване броя на изисквани документи, съкращаване на срокове и намаляване на такси. До месец септември нарочна работна група с представители на централната администрация и областните управители ще анализира предложенията и ще подготви условията за тяхното прилагане в действие.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бл
    бла, бла
    7 -1
    20:01, 27 юли 2017
    само приказки - направете нещо най накрая
  • 2
    Jo
    John
    3 0
    12:31, 28 юли 2017
    в местни данъци абсолютно незаконно искат доплащане за някои видове услуги, това е рекет от години, а другарката ася само отчита дейност!
  • 3
    Ся
    Сяро Барутчиев
    1 0
    21:25, 29 юли 2017
    Нищо няма да се промени нали трябва да се трупат пари за МИШОЦИТЕ -БЮРОКРАТИ иначе от какво ще живеят

Още новини

Последни новини