Приятелят на задържаната в Турция българка вече с обвинение

Срещу приятеля на младата българка, задържана в Турция - британският гражданин Джо Робинсън, е повдигнато обвинение за участие в терористична група.

Очаква се да бъде съден и за терористична пропаганда, предаде bTV. 

В момента турски съд решава да остане ли в ареста с обвинение и Мира Абдулселамоглу, която е от кюрдски произход, но е живяла в България и е завършила гимнзия в София. Тя и майка й бяха арестувани вчера по подозрение в членство в забранена организация. По-рано днес по-възрастната жена обаче беше освободена. 

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски и външният ни министър Екатерина Захариева са уверили семейството, че според наблюдаващия прокурор няма конкретна причина за задържането на младата Мира. 

Причината тя и приятелят й да бъдат задържани е, че са изразявали в социалните мрежи симпатиите си към кюрдската кауза. Снимки на Робинсън показват, че той е бил в Сирия и е възможно да е бил част от въоръжената съпротива. 

Младият мъж е бивш пехотинец от британската армия, който е служил в Афанистан до 2012 г. Кандидатствал е и във Френския чуждестранен легион. През 2015 г. заминава като доброволец, за да се сражава срещу „Ислямска държава” на страната на кюрдските сили в един от най-кървавите периоди от борбата срещу ислямистите. 

Мира живее в Лондон, там е специализирала международни отношения. 

"Нейната грешка е, че едно младо момиче се е запознало с момче във Фейсбук и си имат добри отношения, и симпатизират на кюрдите. И че във Фейсбук е разпространявала статии, че Ердоган е диктатор", коментира Боян Хаджиев, преподавател  в катедра „Международни отношения” в УНСС, който подчерта, че дори и той подлежи на задържане по подобни обвинения. 

Хаджиев е категоричен: 

"Не става въпрос за терористи. Става въпрос за едно обикновено семейство, което е отишло на посещение на гроба на дядото на една от задържаните" 

Мира и Джо отишли на почивка в Турция, където трябвало да го запознае с родителите си. 

Познати на бащата - Яшар Абдулселамоглу, твърдят, че той е уважаван университетски преподавател и активен анализатор по кюрдския въпрос. Именно бащата сигнализира консулството ни в Анкара за ареста. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини