2 август 2017 - Денят, в който изконсумирахме годишния ресурс на Земята (видео)

На човечеството, при сегашното потребление на ресурсите на Земята, е необходима 1.7 по-богата планета.  

Earth Overshoot Day настъпва с изчерпването на ресурсите, които Земята може да възобнови за 1 година. 

През 2017 той настъпи на 2 август, съобщи официалният му сайт overshootday.org на Global Footprint Network. Той настъпва все по-рано всяка година, например през 2015 година беше на 13 август. 

Колко планети са ви необходими за да поддържате начина си на живот? Това питат екоактивистите. Можете да изчислите и собствения си принос в изчерпването на възобновяемите ресурси на планета със специално разработения личен калкулатор. 

Денят се определя по данни и с методика на организацията с нестопанска цел Global Footprint Network. ТТяхната визия е, че всички хора трябва да живеят добре, в рамките на природата. Организацията прави измервания, оценява потреблението и капацитета на природните ресурси и прави анализи, които да помогнат за информирани решения. Global Footprint Network е основана през 2003 г. с цел да работи за  устойчиво бъдеще, в което ресурсите на планетата не се изчерпват безразборно, без да им се даде шанс да се възобновят. разбирате за какво става дума - изсичане на гори, промишлен риболов и т.н. 

Храната съставлява 26% от екологичния отпечатък на човечеството, пишат днес от организацията. В някои части на света има гладуващи хора. Но в други се изхвърля храна. 

Според изчисленията на Global Footprint Network, ако намалим хранителните отпадъци наполовина и ядем по-малко протеинови храни и повече зърнени култури, зеленчуци и плодове, бихме могли да намалим екологичния отпечатък на човечеството с 16% и да отместим Деня с 42 дни.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ек
    Еко
    0 -2
    10:15, 4 авг 2017
    Пълни простотии!Еврейски заговор за ограбването на народите.Методологията им е погрешна изначално.Така е и ст.н. глобално затопляне ,видите ли бил виновен човекът!Простотия на квадрат!Ама с тази простотия върви и една бая солидна търговия с Квоти СО2 и банкерите са доволни....
Последни новини