Изпращат данъчните удостоверения по електронната поща

НАП ще изпраща вече по електронен път удостоверенията за дължими данъци, които изискват държавните и общинските институции.

Улеснението се случва с промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които и влизат в сила от началото на 2018 г.

В момента тази процедура е доста неудобна, тъй като по около 100 закона и наредби в институциите изискват от граждани и фирми да представят удостоверения за наличие или липса на задължения към хазната. По данни на Агенцията по приходи всяка година на хартия се издават по около 400 000 такива удостоверения. 31 444 напечатаните удостоверения за миналата година само в офиса в Хасково.

През ноември 2016-та НАП създаде нова електронна услуга, чрез която държавните органи могат да получат данните по електронен път, като целта е да се пести времето и разходите за данакоплатците. От началото на годината до момента според служителите на НАП услугата е ползвана около 5000 пъти, като очакванията са след влизането в сила на промяната в закона информацията да се обменя служебно само и единствено по електронен път.

Междувременно НАП и Асоциацията на банките в България постигнаха съгласие удостоверенията за наличие или липса на задължения за клиентите на банките при предоставянето на кредити да се заявяват и получават изцяло електронно, което ще спести значителен ресурс на клиентите. Очаква се електронният обмен между банките и НАП да започне в близките месеци.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини