Доклад: Конкуренцията в мрежата води до по-бързо и по-широко покритие

GSMA - световната организация, която включва операторите, и производителите, свързани с мобилните технологии, обяви резултатите от нов отчет "Големи отворени мрежи за достъп". Докладът разглежда резултатите от модела за търговия на едро с отворен достъп WOAN, позната също като "единична мрежа на едро"  или SWN, на пет пазари по света: Кения , Мексико, Русия, Руанда и Южна Африка. Докладът следва проучване от 2014 г., в което се оценява потенциалният икономически резултат от прилагането на WOAN. Той установява, че в разглежданите държави, там където има само една мрежа са засегнати от бавно прогресиране и забавяне и/или анулирани стартирания.

"Регулаторите в страните, които обмислят преминаване към мрежа за отворен достъп на едро за 4G услуги, може да вярват, че могат да постигнат по-голямо покритие на мрежата в сравнение с моделите, които разчитат на конкуренцията в мрежата. Изследването, публикувано днес обаче показва, че това не е така ", каза Джон Джусти, главен регулаторен директор, GSMA.

"Установихме, че конкуренцията в мрежата води до по-бързо и по-широко покритие на мрежата, а примерите, изтъкнати в доклада, показват че e малко вероятно тази цел да бъде постигната от SWN / WOAN."

В продължение на десетилетия регулаторите подкрепяха конкурентна мрежова структура, с ограничен брой конкурентни оператори на мобилни мрежи, обикновено частна собственост. Този подход доведе до безпрецедентен растеж и иновации в мобилните услуги; Индустрията вече е свързвала повече от 5 милиарда души в световен мащаб, включително 3,8 милиарда души в развиващите се страни, осигурявайки достъп до инструменти и приложения.

За да разширят обхвата на мрежата, мобилните оператори вече търсят начини за балансиране на конкуренцията със сътрудничеството в инфраструктурните инвестиции, като доброволно се включват в споразумения за споделяне на инфраструктура. Те също така проучват нови бизнес модели с трети страни, за да споделят разходите и риска от инвестиции в селски и отдалечени места. Ползите от конкуренцията в мрежата са много отвъд обхвата, иновациите са основен двигател на услугите за потребителите на национално равнище и това се случва, когато има конкуренция между мрежите, както и при предоставянето на услуги и пускането на устройства на пазара.

"Ние сме загрижени, че преминаването към мрежи на едро ще навреди на потребителите, тъй като историята показа, че мрежовите монополи обикновено водят до високи цени и по-ниски инвестиции в инфраструктура", добави Джусти.

"С оглед на това призоваваме правителствата, които искат да въведат SWN или WOAN, вместо това да подкрепят мобилните оператори да сключват споразумения за споделяне на инфраструктура на доброволна основа и да обмислят как могат да се прилагат методи за предоставяне на радиочестотния спектър за максимално покритие. Както и да се използват подходящи лицензионни условия за разпространение на мобилни услуги до райони с недостатъчно обслужване."

За допълнителна информация, включително примерите за пазара и препоръките за регулаторите - докладът на GSMA "Отворен отворен достъп до мрежата: казуси" на адрес: https://www.gsma.com/spectrum/woan-report/.

GSMA представлява интересите на мобилните оператори по света, обединявайки близо 800 оператори с повече от 300 компании в широката мобилна екосистема, включително производители на апарати и устройства, софтуерни компании, доставчици на оборудване и интернет компании, както и организации в свързаните с тях индустриални сектори. GSMA също така провежда водещи в индустрията събития като Mobile World Congress, мобилен световен конгрес в Шанхай, Mobile World Congress Americas и конференциите Mobile 360 Series

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини