8 екипа в Димитровград ще следят за присъствието на децата в учебните часове

    8 екипа за съвместна работа са сформирани в Димитровград с цел реализиране на идеята на правителството за присъствие на всяко дете в клас през новата учебна година. Това стана ясно днес по време на работна среща, проведена в Областна администрация - Хасково, информират от там.

    В срещата са участвали губернаторът Станислав Дечев, един от заместниците му Ангел Божинов, началникът на РУО Хасково Красимира Джисова, представители на общините от областта, директори на училища, образователни експерти и др.

    Общо 44 подобни екипа са сформирани в Хасковска област, като най- много са те в Хасково - 13. От Областната администрация уточниха, че всяка община е разделена на райони, а във всеки район ще работи по един екип. Числеността им е различна.

    Групите, които ще работят с всяко дете индивидуално, включват представители на РУО Хасково, общините, Социално подпомагане, МВР.  Към тези експерти, според спецификата на случая, ще се включват още медиатори, кметове на населени места, социални работници, представители на различни служби, имащи отношение към конкретния проблем. 

    Сформирането на т.нар. екипи за обхват е в изпълнение на решение на Министерския съвет за създаване на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Целта е всички деца, които са в обхвата на задължителното образование, родени между 2001 – 2012 г., да посещават училище. 

    Първите проверки на екипите за обхват ще започнат през септември, коментира на срещата началникът на РУО Хасково Красимира Джисова. Тя поясни, че с проверките ще се завиши и контролът върху неизвинените отсъствия, ще се следи стриктно за присъствието във всеки час. Целта е не да се санкционират родителите, а мерките да са в интерес на децата.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Мина
      1 0
      21:39, 10 авг 2017
      И във всяко училище ще имат предварителна информация за проверката и се започва едно събиране на децата...... , та екипът да отчете солидно присъствие. Старата песен, на нов глас.
    Последни новини