Ремонтът на Пловдив - Асеновград ще е поетапен, движението няма да се спира

    Със започващия днес проект отсечката от 11 км между Пловдив и Асеновград ще има магистрални габарити, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на церемонията, с която стартира рехабилитацията на трасето. Участъкът, който ще се рехабилитира е от югоизточния обход на Пловдив до Асеновград (от км 14+860 до км 25+150). Пътната отсечка преминава през територията на общините Пловдив, Куклен и Асеновград. По време на ремонтните дейности движението няма да се спира, тъй като строителството ще се извършва поетапно - първо в едното, а след това в другото платно. С изграждането на отсечката ще бъде осигурен бърз транспортен достъп на жителите от общините Куклен и Асеновград и от област Смолян до АМ "Тракия".

    Общата стойност на Лот 6 с дължина 10,29 км, е 24 792 217 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 21 073 384 с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 3 718 833 лв. с ДДС.

    Срокът за реализация на проекта е 15 месеца, така че през следващата година участъкът ще бъде с по две ленти за движение във всяка посока и аварийна лента с обща широчина от 9 м и двуметрова разделителна ивица, съобщи министърът. Пътят е проектиран с габарити на магистрала още през 1982 г., предвид тенденцията на икономическо развитие на общините в Пловдивския регион, но е изпълнена само едната част от него, коментира той. Близо 11-километровата отсечка, която ще бъде удвоена, е най-натоварената в района.

    Статистиката показва, че средногодишно около 24 хил. автомобила преминават за денонощие през този участък, като това е около 70% от трафика по магистралата между София и Пловдив, каза Нанков. Той допълни още, че проектът е необходим, защото Смолянска област и южните Родопи са най-необлагодетелствания район в България от транспортна гледна точка. Затова министърът подчерта, че ремонтът на участъка е дългоочакван не само за жителите на областите Пловдив и Смолян области и за общините, през чиято територия минава и които свързва, но и за цяла южна България. Трасето е основната икономическа ос за развитие и през нея преминава трафикът от и за летище „Пловдив“. Освен това то е най-тежкото и с най-много пътнотранспортни произшествия, тъй като има най-много опасни изпреварвания, които започват от разклона за София и са до кръговото кръстовище на Асеновград. От личен опит знам защо този път е наречен „пътят на смъртта“, тъй като има десетки тежки ПТП с жертви на годишна база. От 2014 г. до 2017 г. тежките катастрофи се увеличават с 6-7 средногодишно, съобщи Нанков.

    Според него трябва да има и глобални дългосрочни виждания относно пътната инфраструктура в региона на Пловдив. В тази връзка се предвиждат две кръгови кръстовища на настоящия проект. Едното ще се изгради на кръстовището между околовръстния път на Пловдив и входа на града, което поетапно трябва да прерасне и в пътен възел. Той ще се обвърже с доизграждането на 7-километров участък от околовръстния път на областния център, което е ангажимент в нашия мандат, посочи министърът. Отделно, със съдействието на кметовете на общините Куклен, Родопи и Асеновград, ще доработим проекта и ще изградим и локални платна. Това е икономическата ос на Пловдив - Асеновград и всички икономически субекти и Института по овощарство имат нужда от тях за включване във второкласния път, подчерта той.

    Регионалният министър обърна внимание, че са важни и вертикалните връзки в региона, освен вече изградените и рехабилитирани хоризонтални, които свързват Пловдив и София. Затова е предвидена и рехабилитация на пътищата Пловдив - Кричим - Смолян и Асеновград - Кърджали. Преди година бе направена рехабилитация на участъка Асеновград - Смолян и ремонт и на трасето Асеновград - Поповица, напомни още той.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини