34 °C

Милиони яйца с фипронил били доставени в 15 страни - в ЕС и извън него

Милиони яйца са изети от рафтовете на супермаркетите в Европа, след като бе открито, че са замърсени с инсектицид, наречен Fipronil. Говорител на Европейската комисия заяви, че акцентът трябва да бъде върху действията, без да се обвинява, като добави, че е ЕК е готова и иска да бъдат да обсъдени начините за подобряване на ефективността на системата на Европейския съюз.

За наличието на замърсяване е оповестено на 20 юли чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи на ЕС (RASFF). Европейската комисия е била информирана за използването на препарата срещу червена акарида (Dermanyssus gallinae) във птицеферми, главно с кокошки носачки. Фипронил е забранен в ЕС за всички животни, отглеждани за производство на храни. Засегнатите птицеферми се намират главно в Нидерландия и Белгия, но са засегнати и четири ферми в Германия и една ферма във Франция. Всички ферми, които са били третирани от дружеството за обработка през януари 2017 г., са незабавно блокирани от компетентните органи на съответните държавите-членки и яйцата и пилешкото месо от тези стопанства вече не могат да бъдат пускани на пазара на ЕС, нито да бъдат изнасяни за страни извън ЕС. Продължава съдебното разследване.

Яйцата с фипронил са открити в 15 страни, както в членки на ЕС, така и извън границите му.

Продукцията от птицефермите, обработвани с фипромнил е била доставена в Швеция, Великобритания, Ирландия, Австрия, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Швейцария и Хонконг.

В петък френският министър на земеделието Стефан Траверт заяви, че около 250 000 засегнати яйца са били продадени в страната от април, добавяйки, че всички продукти, съдържащи яйца от замърсени ферми, ще бъдат изтеглени от пазара

В четвъртък полицията арестува двама души при разследването срещу компании в Холандия и Белгия. Във връзка с яйчения скандал общо 26 души са заподозрени, доказателствата са открити в техните компании.

Повече от 100 птицеферми са затворени по време на разследването, 


Хороскоп за 22.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини