200 млн. раздадени без обществени поръчки за "Цанков камък". Преглед на печата

Продължаващият скандал с проекта "Цанков камък" е сред тематичните акценти на вестниците в сряда.

"Около 200 млн. лв. бяха разходите в проекта "Цанков камък", извършени без да бъдат проведени обществени поръчки при наличие на законови основания за това. Това коментира пред медиите министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от "Фокус". Вчера депутати от ГЕРБ поискаха прокуратурата да провери строителството и финансирането на хидровъзела, започнало през 2003 г. и приключило през 2010 г. В края на периода Петкова беше директор на Агенцията за финансова инспекция и днес припомни, че още през 2012 г. са били установени нарушения на законодателството. "В докладите (бел. ред - на финансовата инспекция) ясно са посочени периоди, лица и действия", каза Петкова и даде пример с допълнителни разходи за изместване на пътя Девин - Михалково на стойност 41 млн. евро, предприети през 2005 г. От доклад на инспекцията, публикуван още през октомври 2012 г., се вижда, че са установени 10 непроведени поръчки на обща стойност 232.4 млн. лв. и са установени общо 23 нарушения на Закона за обществените поръчки и свързани с него нормативни актове. "Националната електрическа компания (НЕК) продължава да плаща заема за "Цанков камък" към няколко банки, този заем ще бъде платен в края на 2019 г.. НЕК инвестира около половин милиард собствен ресурс. Целият негатив от този проект се поема от НЕК", коментира енергийният министър факта, че първоначалната стойност от 440 млн. лв. достигна 1 млрд. лв. в края на строителството на съоръжението. "Когато някой пита защо НЕК е в такова състояние, какво се е случило с българската енергетика и колко добре е била НЕК преди, а колко зле сега, трябва да се върнем назад във времето да видим кой какво е направил", допълни тя..." - в. "Дневник".

"Лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратура за "Цанков камък". Това съобщават от пресцентъра на БСП. Лидерът на БСП завежда дела срещу всички, обвързали името й с проекта. Eто пълният текст на позицията на Нинова: В последните дни министър-председателят Борисов и депутати от ГЕРБ, в опити да заглушат корупционни скандали в управлението на суджука, твърдят, че проектът "Цанков камък" е стартирал, докато съм била зам.-министър и, че съм обвързана с него. И двете са лъжа. Проектът стартира в правителството на Симеон Сакскобурготски през 2001г. и нямам никакво отношение към него, дори и като зам.-министър в друго правителство от 2005 до 2007г. Личните нападки към мен нямат никакво значение, но имат значение членовете и симпатизантите на БСП и онези 1 милион българи, които ни подкрепиха на изборите..." - в. "Сега".

"Ден след като ГЕРБ внесе сигнал в прокуратурата за проекта "Цанков камък", който се прочу покрай консултантския хонорар на Ахмед Доган, ДПС излезе с официална позиция, че почетният председател на партията не следва да бъде свързан "нито с проекта, чиито консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения". "Пропагандната машина и почините на черния пиар, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта "Цанков камък", както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството", се казва в позицията на ДПС. В нея се допълва още, че всеки опит за реализиране на внушения в стил "теория на конспирацията" погазва етичните и професионални медийни правила, а "всяко съучастие в производството и тиражирането на фалшиви новини от страна на представителите на управляващата партия, коалиционните й партньори, както и на медиите, които ги публикуват, отдалечава България от европейските стандарти". "Нещо повече - подава тревожни сигнали към европейските ни партньори за състоянието на демокрацията в страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС само след по-малко от 5 месеца", обясняват от ДПС. Хидровъзелът "Цанков камък" бе пуснат в експлоатация преди 7 години. Строителството му завърши по време на първия кабинет на Бойко Борисов, който неведнъж го е посочвал като пример за скъп проект, от който няма голям ефект. През 2010 г. се разбра, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително "Цанков камък". Хидровъзелът се прочу и с изграждането на 21-километровия му обходен път срещу рекордните 220 млн. лв., заради които стана известен като "златния път". Също през 2010 г. премиерът Бойко Борисов подаде сигнал при тогавашния главен прокурор Борис Велчев за "Цанков камък" и бе образувано разследване. Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси излезе с доклад, че Ахмед Доган е нарушил закона, като не е декларирал четири консултантски договора с "Минстрой холдинг" - за "Цанков камък", "Доспат", каскадата "Горна Арда" и язовир "Тунджа". През 2011 г. Върховният административен съд окончателно оправда Доган, като реши, че той не е бил в конфликт на интереси при получаване на хонорара, и отказа да го конфискува с мотива, че при сключването на договорите законът не е действал. В понеделник депутатите от ГЕРБ, който внесоха сигнал в прокуратурата заради проекта "Цанков камък", инвестицията в който имала отрицателна норма на възвръщаемост, не споменаха името на Доган. Изказването им бе насочено изцяло срещу лидера на БСП Корнелия Нинова, която днес обяви, че ще пита главния прокурор Сотир Цацаров дали проверките я свързват с проекта..." - в. "Дневник".

Вестниците информират също за теми от енергетиката и за среща между Бойко Борисов и руския посланик, при която са обсъждани енергийните проекти.

"Посланикът на Русия А. А. Макаров проведе среща с българския министър-председател Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов по време на посещението си в Троянски манастир, съобщиха от руското посолство... Двете страни се поздравиха с празника Успение Богородично и обсъдиха текущи въпроси от двустранното сътрудничество, в това число в сферата на енергетиката, туризма, търговията..." - в. "Труд".

"Борисов си уреди среща с руския посланик в Троянския манастир Премиерът мълчи, че са обсъдили сътрудничеството в енергетиката, туризма и търговията Премиерът Бойко Борисов използва днес посещението си в Троянския манастир за празника Успение на Света Богородица, за да се срещне с руския посланик Анатолий Макаров. Той и посолството пуснаха снимки във Фейсбук, на които се вижда как с посланика седят от двете страни на патриарх Неофит, а в разговора участва и финансовият министър Владислав Горанов. Текстовете бяха лаконични. Посолството написа, че "страните се поздравиха с празника Успение на Пресветата Дева Мария и обсъдиха текущи въпроси на двустранното сътрудничество, включително и в сферата на енергетиката, туризма и търговията". Борисов спести съдържанието на разговора и отбеляза: "С посланика на Русия Анатолий Макаров поздравихме Негово Светейшество патриарх Неофит за отслужения ритуал"." - в. "Сега".

"В предишния мандат поехме сектора буквално във финасов колапс и го стабилизирахме. През ще надграждаме постигнатото. Това каза на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която представи приоритетите на правителството в енергийния сектор, цитирана от "Канал 3". Най-важният е гарантирането на енергийната сигурност на страната. Този приоритет ще се осъществи и чрез продължаване на проучванията за нефт и газ в Черно море. Продължаваме да разчитаме на местния добив като един от основните източници на диверсификация и гарантиране на енергийната сигурност, заяви Петкова. По думите й важен момент е продължаване на работата по интерконекторите България-Гърция, България-Сърбия, България-Турция и България-Румъния. Изграждането на тази инфраструктура ще ни даде възможност да изградим газоразпределителния център на територията на България. До края на месеца ще бъде обявена обществената поръчка за изпълнител, който да направи предпроектното проучване за газоразпределителния център, уточни енергийният министър. Друг важен приоритет е пълната либерализация на пазарите на електроенергия и на природен газ. Първата и най-важна стъпка вече е направена - подписването на договора между Българския енергиен холдинг и Световната банка. Предстои изясняване на детайли. До края на годината трябва да бъдат въведени промени в Закона за енергетиката, които засягат либерализацията. Това е процес, който касае всеки един от нас - както битовите потребители, така и бизнесът, коментира Петкова. Тя отбеляза, че либерализацията на пазара на природен газ е невъзможна без България да има възможност за доставки от повече от един източник. Петкова допълни, че до края на сепетември страната ни трябва да има ясна визия как ще бъде оползотворено вече закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" и парите на данъкоплатците, които са около 3 млрд. лв. Тук нямаме право на повече грешки, оборудването трябва да бъде използвано по възможно най-добрия начин. Друг важен приоритет в областта на ядрената енергетика е удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви още Теменужка Петкова." - в. "Стандарт".

Вестниците отделят място и на предстоящите промени в здравеопазването.

"Подобpяването и заcилването на пpофилaктикaта на бългаpите - тeва е cpед най-важните задачи в здpавeопазването cпоpед еĸипа на миниcтъp Николай Петpов... Ще cе оcигypят повече пpофилaктични и cкpинингови изcледвания, ще бъдат заcилени пpевенцията и контpолът на xpоничните болеcти - cъpдечно cъдови, тyмоpи, pеcпиpатоpни болеcти и диабет. Ще cе pазшиpи обxватът на зъдължителните имyнизации и ще cе оcигypят безплатни тaкива за болеcти като paк на маточната шийкa, pотавиpycни инфеĸции и дp., поcочи миниcтъpът..." - в. "24 часа".

"Започват широки обществени дебати по няколко ключови за здравеопазването въпроси като демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса, за смяна на модела за определяне на заплащането на медицинските кадри и селективното договаряне на касата с лечебните заведения. Освен това ще бъдат изготвени подробни анализи за потенциалните ефекти от диагностично-свързаните групи в болниците, за извеждането на дейности в доболничната помощ, за здравната електронна система, за потребностите на населението в аптечната мрежа и други. Тези и още приоритети изброи министърът на здравеопазването Николай Петров, като цитира управленската програма, която кабинетът "Борисов" прие в началото на август. Ще представим нов модел за заплащане в здравеопазването, но това ще стане след широк диалог с всички заинтересовани, каза Петров... По думите му това ще отнеме поне няколко месеца, а до края на тази година от него се изисква да представи и нов модел за управление на болниците и за договоране със здравната каса. За всички тези задачи той ще разчита на експертните анализи, по които вече се работи, уточни той. По отношение на демонополизацията, Петров поясни, че това ще е изключително сложен въпрос, който ще се гледа от експертите успоредно на всички останали промени и преостойностяването на медицинските дейности. Министерството вече е събрало опита на чужди държави с демонополизация на обществени здравни фондове - и добрия и лошия, затова не иска да избързва с решението, стана ясно от думите на министъра. Сред приоритетите на ведомството се предвиждат още и стимули за повишаване на събираемостта на здравните вноски; въвеждане на Национална аптечна карта, но не като регулаторен механизъм, а като информационен; също и усъвършенстване на лекарствените политики; мерки за повишаване на компетентността на здравните работници. Ще се акцентира върху профилактиката и извънболничната помощ, дигиталните възможности за следене на разходите и ще се работи за бързо въвеждане на цялостната електронна система в здравеопазването, изброи още Николай Петров..." - в. "Дневник".

"Ще представим нов модел за заплащане в здравеопазването, но това ще стане след широк диалог с всички заинтересовани. Това заяви днес министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров при представянето на приоритетите в здравеопазването в програмата на кабинета. В момента заплащането на труда на лекари и медици е една енигма - има места, където възнагражденията са добри, другаде - те са трагични, заяви министърът. Няма ясен регламент откъде идват парите. Обикновено те идват чрез клиничните пътеки, а в тях странното е, че няма перо труд. Ще направим работна група, за да видим колко ще бъде остойностен този труд, тъй като това е деликатна материя. Компетентността на лекаря трябва да се обвърже с обема на неговата работа. След дискусии ще работим върху проблема и ще го представим като теоретичен модел. До края на годината от мен се изисква и да представя нов модел за управление на болници, поясни той. Натовареността е различна при различните специалисти, но в доста от тях заплащането продължава да е "на калпак", смята проф. Петров. Правителството предвижда доста неща, на първо място акцентиране на профилактиката, с възможността за подобряване качеството на живот, намаляване на преждевременната смъртност при незаразните заболявания, посочи проф. Петров. Ще се разширява обхватът на профилактичните прегледи и скринингови изследвания. Ще се повишава информираността на населението при традиционните рисковите фактори и с акцент на новите. Паралелно с това - с мерки за повишаване на компетентността на медицинските и немедицинските специалисти. При здравното образование ще се наблегне върху повишаване на знанията и уменията. С БЛС ще се работи за подобряване на системата за акредитации, ще стартират комбинирани здравни грижи при уязвимите групи. Ще се увеличат разходите за профилактика и диспансеризация. При инфекциозните заболявания трябва да се намали смъртността чрез задължителните имунизации. България има един от най-добрите обхвати в Европа при задължителните имунизации- над 90% от населението. Ще организираме бърза реакция при епидемии. Ще бъде повишена ефективността и при здравния контрол- особено при водата, подчерта министърът. Заложено е в програмата да се осигурят лаборатории за изследване на водите за около 10 млн. лв. Предвиждат се мерки и за повишаване на радиационната защита, с единен обмен на информация при регионалните инспекции, каза проф. Петров. Ще има мерки и по отношение на човешкия ресурс, който осъществява тази дейност, с повишаване на тяхното възнаграждение, особено за работещите в държавните здравни инспекции, при увеличаване на тяхната специализация и квалификация, разбира се. Предвижда се по-голяма превенция и при предотвратяване на употребата на наркотици, посочи проф. Петров. Мерки ще има и за наркозависимите - за ранна терапия на деца и подрастващи, подпомагане на тяхната социална реинтеграция, както и при хората, намиращи се в местата за задържане на лица. За лекарствената политика ще има реални мерки, с промени в закона за лекарствените продукти, които целят да се постигне такава среда, в която да няма липси за българските граждани, продължи министърът. Предвижда се провеждане на рационална лекарствена политика при употребата им в болничния сектор, ще се създаде национален регистър на лекарствата, заплащани с обществени средства, ще се създаде централен орган за възлагане на обществени поръчки, съобщи министърът..." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ре
    реалист
    1 0
    10:26, 16 авг 2017
    Ще тръгне промяната но трудно къс по къс досега се е крало и далаверстване но ще дойде време всички ще се разграничят едни от други и отрекът помежду си както пише в библията Но това ще е за сметка на народа защото ако не бяха тези кражби сега щяхме да имаме прилични доходи и младите нямаше да бягат в чужбина
Последни новини