Изследване: Двигателите на севернокорейските междуконтинентални ракети са украински (видео)

The New York Times (NYT) в публикация допуска възможна сделка между ураинското предприятие "Южмаш" и Пхенян. Изстрелването на междуконтитенталните балистични ракети на КНДР може да е свързано и със закупуването на черния пазар на ракетни двигатели, произведени в Украйна. NYT се позовава на резултатите от изследването на експерта от Международния институт за стратегически изследвания Майкъл Елеман и на секретни данни на американските спезслужби.

Според Елеман КНДР е променила конструкцията на своите ракети и доставчиците на части за тях преди две години след серия неуспешни опити.

Експерти са анализирали снимките на Ким Чен Ун, на които той прави оглед на новите ракетни двигатели. Те са подобни на ракетните двигатели, използвани в бившия СССР.  NYT пише, че най-вероятно двигателите на двете междуконтинентални балистични ракети, които бяха изстреляни през юли от КНДР, са сглобени в украинския завод "Южмаш".

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов заяви, че предприятията от украинския отбранителен и авиокосмически комплекси не са доставяли оръжие и военни технологии на КНДР.

"Южмаш" увери, че няма отношение към севернокорейските ракетни програми.

Междувременно главният конструктор на конструкторска база "Южное" Александр Дегтярев си спомня как през 2012 год. в Украина били осъдени двама граждани на КНДР за шпионаж в "Южмаш". Той не изключва, че някой би могъл да направи копие на украинския двигател. Шпионите били заловени в момент на снимане на научни дисертации с гриф "секретно". Изтичането на информация тогава не се е случило, смята конструкторът. Рю Сон Ил и Ли Тек Ил били осъдени на осем години затвор за шпионаж на "Южмаш" и "Южное". Те били служители на търговското представителство на КНДР в Беларус.

На таво отговори руският вицепремиер Дмитрий Рогозин. Той пише, че двигателите не са картина или скулптура и за да се направи копие, трябва да имаш в наличност или оригинален двигател или детайлни чертежи. "А и без украински специалисти, способни и готови да организират производство на чужда технологична площадка, няма как да стане. Така или иначе, става дума за контрабандна доставка в противоречие с всички съществуващи международни забрани", пише Рогозин в своя Twitter.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини