Подменят 30 от декоративните лампи на бул."България", поправят и пейките

    30 от декоративните кръгли лампи, които бяха монтирани на централната градска алея в Димитровград ще бъдат подменени. Причината е проблем с изолацията им, който се е появил при монтирането преди няколко седмици, обясни Костадин Хараланов, който отговаря за ремонта на бул."България".

    На мястото, където се завърта глобуса на лампата имат пробити дупки за отичане на водата. При монтирането им е била нарушена изолацията и затова се е стигнало до наводняването при последния дъжд, обясни Хараланов. Каза, че новите лампи вече са пристигнали и ще бъдат подменени, тъй като е направена рекламация към доставчика. Над 500 осветителни тела бяха монтирани на бул. "България" като част от ремонта на стойност 5 185 000 лв. Част от тях са под тунелите и по колоните, друга - по централната алея.

    Темата за ремонта на централната градска част предизвиква непрекъснати коментари в социалната мрежа от седмици насам. Освен за проблема с наводнените от дъжда лампи, граждани коментират и вида на новите пейки на алеята. Те са трапецовидни с бетонова основа и дървена част отгоре, но и много по - различни от обичайните скамейки.

    По отношение на тях Костадин Хараланов каза, че са проектирани по този начин, за да се подчертаят хексагоналните форми на пешеходната зона в Димитровград. Бетонната им част се обвързва с идеята за строителството на града. Проблем обаче се оказали 4-те см. разстояние между отделните дървени части, което създава неудобство при сядане. Те ще бъдат променени като дървените части ще се поставят на 2 см разстояние една от друга. 

    Друга от новостите по ремонта е шадравана на площад "Поезия". Снощи там са били направени първите проби на цветното осветление, което също бе обект на дискусия във Фейсбук. Съоръжението е на 90% готово, предстоят нови проби на осветлението довечера, поясни Хараланов. Стана ясно, че от четирите страни на Трите музи ще бъде поставено декоративно осветление. Паметникът бе почистен неодавна.

    6 000 кв.м. е подменената настилка на алеята с мрамор и камък от общо 13 000 кв.м. площ. Всичко, което се доставя и монтира по проекта има гаранция 5 години, поясни още ръководителят на обекта. 

    За празника на града - 2 септември основната част от ремонта на центъра ще приключи. Ще бъде изчистено, но ще има доста довършителни дейности, които ще продължат и през септември, коментираха още от фирмата - изпълнител. 

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ба
      Башмайсторът
      12 -1
      19:25, 16 авг 2017
      Чакай то и друго ще излезе не наред, ама парите са разпределени...:D
    • 2
      Ки
      Киро
      13 0
      00:03, 17 авг 2017
      Тия пейки са пълен провал за кмета.Всеки път когато някой седне на тях ще споменава него и майка му.И да намалят разстоянието между талпите пак ще си ръби на задника,а и като няма облегалки ще е много неудобно.Най-добре да си върне старите пейки,а тези да закара другаде.А лампите под колоните са закачени на синджири и като духне малко по-силен вятър започват да се люлеят.Как ли ще се люлеят при наистина силен вятър и дали някоя няма да падне?Целия ремонт е много недомислен.
    • 3
      Ис
      истината
      5 0
      11:51, 17 авг 2017
      Че майсторите на голямата пейка щяха да направят по красиви пейки,
    • 4
      Им
      Има
      10 0
      14:06, 17 авг 2017
      Има много неща които не са проектирани както трябва. Излиза така ,че този обект не е предназначен за хората, а да се краде от него. Преди няколко дена един кмет-лъжец сигнализирал, че има откраднати осветителни тела, а те били дефектни. Пейките са без облегала. Неудобни за хората. Мрамора като настилка е много опасен за гражданите, защото през зимните месеци настилките от мрамор се превръщат в пързалки. Многото фрактури които ставаха в миналото не подсказаха ли, че този мрамор трябва да бъде заменен с друг материал. Герберски! Граждани, трябва да знаете кой е основния виновник при такова събитие, общината, допуснала да се извърши такъв ремонт, в ущърб на вашето здраве и търсете компенсации от кмета. Съдете го!
    Последни новини