Земеделска техника запалила Сакар, пожарът край Маточина се разраства

Изображение 1 от 2

    Големите пожари в района на Сакар планина, при селата Сакарци и Присадец-Маточина са причинени от почистване на пасища и работа с тежка селскостопанска техника. Това показват предварителните огледи на противопожарните екипи, съобщи директорът на РДПБЗН Хасково комисар Николай Вълчев. За това са свидетелствали и местни жители от поразените от огъня райони. Областният управител на Хасково Станислав Дечев призова за пореден път стопаните да проявят разум и да избягват работа в пожароопасния сезон с техника, която причинява искри и предизвиква запалвания. Въпреки превантивните мерки, работата с кметовете по места, предупрежденията, санкциите и молбите към стопаните, отново имаме запалвания, предизвикани от човешка небрежност, безотговорност и нарушаване на противопожарните норми, заяви Станислав Дечев.

    В момента в района на Сакар духа силен, до бурен на моменти вятър, температурите са високи, сухо е и най-малката искра може да предизвика пожар.

    В село Сакарци, където огънят вече изпепели над 800 декара площи, продължава обхода на засегнатите места. Екипи на пожарната ще останат на дежурство там през целия ден, за да не допуснат ново разпалване.

    Край Маточина продължават усилията на пожарникари, военни, горски служители и доброволци за овладяване на пожара. Той се разгърна на фронт от 1200 декара и все още не е локализиран. Няма бедстващи хора, застрашени села и селскостопанска продукция. Горят лесонепригодни площи, суха трева и храсти. Пожарът се развива по посока р.Тунджа. На място са 7 противопожарни екипа, 30 военнослужещи с техника, десетки горски служители и специализирана гасителна техника, които пряко участват в потушаването на пожара. На терен от вчера са и доброволните формирования от Тополовград и Свиленград. От Пожарната още веднъж призовават за изключително внимание и отговорност всички, които имат работа на открито. За Хасковска област е в сила екстремален риск от възникване на пожари. Кодът е червен. Това означава, че и най-незначителната небрежност, може да доведе до силни горски и полски пожари, които да се разгърнат на голяма площ и да доведат до сериозни икономически и селскостопански загуби. Щетите от горящите вече едно денонощия площи в района на засегнатите села Сакарци, Присадец, Филипово и Маточина все още не са изчислени.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      Бай върбан
      8 0
      14:17, 17 авг 2017
      Дечев тия работи с молби и призиви не стават Хванете един виновен за пожар и го натикайте в затвора или за назидание на всички в страната да се разстреля Ей за това няма да има гори водата в реките мръсна морето вони на кенеф по улиците повече кучета отколкото хора и т н Стига с тия евроатлантически ценности и дивотии
    Последни новини