САЩ и Южна Корея започват съвместни военни учения

Спорните съвместни военни учения на САЩ с Южна Корея, които трябва да започнат в понеделник от Корейския полуостров, не са обект на преговори. Това е заявил Председателят на Съвета на началник щабовете на САЩ  ген.Джоузеф Дънфорд пред репортери по време на посещението си в Пекин. Планираните военни учения няма да бъдат променени, въпреки неотдавнашното напрежение със Северна Корея.

Пхенян не е съгласен с ежегодните учения, като ги смята за тренировка за нашествие. САЩ и Южна Корея твърдят, че са чисто отбранителни. Против тях се обявява и Китай, който счита, че провеждането им увеличава напрежението.

Дънфорд заяви в четвъртък, че мирното решаване на напрежението в Северна Корея е все още предпочитано, но никой не смята, че икономическият натиск ще бъде достатъчен, за да принуди Пхенян да отстъпи. Той вече неколко пъти подчертава, че страните трябва да са готови по време на посещенията си в страните от региона - Южна Корея, Китай, Япония

Едновременно с това южнокорейският президент Мун Яе-ин обеща, че "няма да има война на Корейския полуостров отново" на пресконференция са 100-ния ден от встъпването му в длъжност. Той увери сънародниците си, че политиките на САЩ и Южна Корея са съгласувани относно Северна Корея и не може да има военни действия на Корейския полуостров без съгласието на Южна Корея.

Мун каза, че разработката на ядрено оръжие в Северна Корея  "се доближава до червената линия".

Пхенян обяви във вторник, че е готов с плана за изстрелване на четири ракети на разстояние по-малко от 25 мили от Гуам, но държавните медии съобщиха, че лидерът Ким Чен Ун ще изчака следващия ход на САЩ, преди да даде заповед за изстрелване.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини