Плувец от Димитровград - с ново 18-километрово предизвикателство

Пред поредното предизвикателство ще се изправи 14-годишният плувец Благовест Стоилов от Димитровград. Момчето, което в началото на месец юли преплува 3 км. от язовир "Жребчево" благотворително, сега си е поставило нова цел. Възпитаникът на Спортната гимназия в Стара Загора този път се надява да измине 18 км. от язовира.

Събитието ще се състои утре - 18 август, а датата не е случайно подбрана. Този ден православната църква почита Успение на Св.Иван Рилски. Това име носи и потопената в язовир Жребчево църква, за която се набират средства за реставрация. Необходимата сума е 6 300 лв. 

Така Благовест и семейството му искат да популяризират кампанията за консервацията и реставрацията на храма, както и за закупуване на кръст, олтар и информационни табели. 

"До момента Благовест никога не е плувал толкова дълго разстояние, това ще бъде изпитание за духа и тялото му", коментира майката на младия плувец Ваня Стоилова. За безопасността на момчето ще се погрижат спасители, които ще го придружават с лодки през цялото време. В една от тях ще бъде и бащата на Благовест.

Преплуването на язовира ще отнеме 5-6 часа, като старта ще бъде даден в 08:00 часа от язовирната стена, а финалът - в 12:00 часа до потопената църква.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини