Само 25% от хората у нас са готови да се бият за страната си. Преглед на печата

Състоянието на властите и качествата на хората във властта са сред актуалните теми на вестниците във вторник.

 "Средно един магистрат има около 3 банкови сметки, проверени са имуществените декларации на магистратите, получени са справки за недвижимото и движимото имущество, придобито от съдии, прокурори и следователи през 2016 г. Изпратени са над 2700 искания за разкриване на банкова тайна до районните съдилища. Това се посочва в съобщение на ВСС, обяви БГНЕС. От Висшият съдебен съвет уточняват, че срокът за проверка на ежегодните имуществени декларации на съдиите, прокурорите и следователите е тримесечен. Началният момент обаче не е 15 май на съответната година, доколкото чл. 175в, ал. 3 от Закона за съдебната власт /ЗСВ/ дава възможност в едномесечен срок от подаване на декларацията за имущество и интереси съответният магистрат да може да направи промяна в декларацията, когато това се налага за отстраняване на непълноти или грешки в декларираните обстоятелства. Например - ако съдия е подал ежегодна декларация за имущество и интереси на 15 май 2017 г., законът му дава право да подаде до 15 юни 2017 г. коригираща декларация." - в. "Стандарт".

В "Дневник" помества коментар на Николай Слатински: "Като гледам как с всяко следващо правителство пада нивото на управленска компетентност, знание, интелигентност и професионализъм, аз наистина си давам сметка колко тежки последици има законът за ненужната компетентност у нас. Защото се знае добре - един път е случайност, два пъти е тенденция, три пъти е закономерност, четири пъти е закон. Ние вече сме в условията на действащ закон. Аз го наричам точно така - закон за ненужната компетентност. При подбора на управленски кадри на различните нива на администрацията (по вертикала) и в различните структури (по хоризонтала) вече изобщо не е необходимо човекът да е специалист. Защото вертикално-хоризонталната, йерархично-мрежова (йерархична по вертикала и мрежова по хоризонтала) властова структура е освободена от грижата и вътрешната потребност да взема стратегически решения и да управлява процеси, а се е превърнала в Хранителна верига, в която всеки участващ в нея има - програма минимум - да запази мястото си където и да е по хоризонтала (в мрежата); и - програма максимум - да се придвижи нагоре където и да е по вертикала (в йерархията). А немалка маса целокупни българи мечтае и даже драпа да се впише в тази йерархично-мрежова структура, сиреч в тази Хранителна верига..."

Националната сигурност също е сред тематичните акценти.

"Само 25% от хората у нас са готови да се бият за страната си, става ясно от глобално проучване на WIN/Gallup International. Този резултат поставя България на 54-то място - на дъното на социологическата класация, в компанията на едни от най-развитите държави в света. Изследването сочи, че 61% от анкетираните в 64 държави биха били готови да воюват за своята страна. Съществуват обаче значителни разлики по региони. Така например, жертвоготовността е на най-високо ниво в страните от Близкия Изток и Северна Африка, а най-ниско е в Западна Европа. На първите две места са Мароко и Фиджи (94%), следвани от Пакистан и Виетнам (89%). Историята на тези страни в последните конфликти дава интересно сравнение... Любопитен факт е, че за страната си биха се жертвали 52% от жените и 67% от мъжете в глобален мащаб. Лицата на възраст 18-34 години са най-отзивчиви в това отношение - 66 на сто от анкетираните заявяват, че доброволно биха стъпили на фронта. Що се отнася до религиозното разнообразие, мюсюлманите (78%) са най-склонни да се борят за родната си държава." - в. "Стандарт".

"България отделя най-много средства за дейности по осигуряване на обществения ред и сигурността като дял от брутния си вътрешен продукт в целия Европейски съюз. Това потвърждават данните на "Евростат" към 2015 г., публикувани тази седмица. В дефиницията на понятието "Евростат" включва разходите за полицейските служби, противопожарната охрана, съдебната система, издръжката на затворите. Данните на Европейската статистическа служба сочат, че през 2015 г. всичките 28 страни - членки на ЕС са похарчили общо 258 млрд. евро по това перо или 1.8% от БВП на ЕС. Най-високият процент е в България, а най-ниският - в Дания и Люксембург." - в. "Дневник".

Всекидневниците информират също за проверки на пътната полиция и за глобите при нарушения.

"По инициатива на ТІЅРОL - евpопейcкaта мpежа на cлyжбите на пътна полиция, от 21 до 27 авгycт 2017 г. на теpитоpията на вcички дъpжави-членки ще бъде извъpшен заcилен контpол по cпазване на pазpешената мaкcимална cкаpаcт за движение, cъобщават от МВР. Наpyшенията, cвъpзани c пpевишаване на pазpешената cкоpоcт за движение, cа чеcто cpещано явление във вcички евpопейсĸи дъpжави и cа пpизнати кaто най-cеpиозната пpичина за тежки пътно-тpанcпоpтни пpоизшеcтвия и cмъpт по пътищата в Евpопа, отчитат от евpопейcкaта мpежа..." - в. "24 часа".

"Системата, чрез която всеки може да провери по интернет дали има неплатени глоби за пътни нарушения, все още е в тестов период, съобщи пресцентърът на МВР. Съюзът на автомобилистите в България съобщи, че от август проверката и плащането на глобите към "Пътна полиция" може да става и онлайн. Днес обаче от министерството уточниха, че системата все още не е напълно завършена. Автоматизираната онлайн система се разработва, публикуваният ѝ вариант е тестов, като целта е да се установи пълната ѝ функционалност и да се отстранят евентуални пропуски, посочват от МВР. Оттам добавят, че системата ще бъде официално популяризирана в момента, в който процесът на тестване бъде окончателно завършен. Системата. която е достъпна през сайта на МВР, позволява да се правят справки за дължимите глоби чрез посочване на номер на шофьорска книжка и ЕГН. Системата ще дава възможност и за извършване на плащане, като се посочи конкретен фиш, акт или наказателно постановление." - в. "Дневник".

Проверките по курортите са сред темите с продължение във всекидневниците.

"Спорът между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова как да се въведе ред по морските ни курорти продължи и вчера. Симеонов обяви, че хотелите в Слънчев бряг изплащат по 12 млн. лв. годишно компенсации на туристи, които са се оплакали, че не могат да почиват заради шума. Министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че е готова да разговаря със Съюза на собствениците в Слънчев бряг, за да тушира недоволството им. Част от хотелиерите, както и туристи в последните дни протестираха срещу масовите проверки в знакови за курорта заведения. "От всички концесии на плажове българският държавен бюджет печели 8 милиона лева годишно - пълен абсурд", възмути се Симеонов в своя публикация в социалните мрежи, сравнявайки компенсациите с приходите от концесии в хазната. Вицепремиерът поясни, че работи с информация на Центъра за анализи и оценки в туризма. Ден по-рано председателят й - Румен Драганов, коментира, че хотелиерите в курорта връщат средно по 6 млн. евро годишно като компенсации на туристи след оплаквания заради силния шум. "Туроператорът изпраща оплакването от туриста директно, след което удържа платената компенсация от бъдещите разплащания. Хотелът има и допълнителни загуби вследствие намаляване на договорната цена за следващия сезон поради "шум", заяви експертът пред БНР. "С диалог можем да изчистим проблемите, натрупвани с години в курорта. Могат да разчитат на мен", заяви от своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова. "Проверките трябва да се извършват така, че да не пречат на туризма или да вредят на имиджа на страната", изтъкна тя пред Нова тв. В спора около реда в курортите се намесиха и от асоциация "Българско Черноморие". В отворено писмо до президента Румен Радев те го обвиниха, че призовава за диалог със закононарушителите, вместо да подкрепи изпълнителната власт в лицето на вицепремиера Валери Симеонов. В събота Радев коментира, че скандалът "Слънчев бряг" е показал "някои неща, които всъщност всички знаем - че законите не се спазват и че институциите не работят достатъчно ефективно". Освен акция "тишина" по морето продължават и проверките на данъчните. Пет от най-популярните заведения в центъра на Приморско са били запечатани..." - в. "Сега".

"Пет от най-популярните заведения в центъра на Приморско са запечатани от неделя вечер, съобщиха от НАП Бургас, съобщиха от приходното ведомство в морския град. Проверката е извършена съвместно с представители на полицията и местните власти. Иззети са компютрите на търговските обекти. От НАП обясняват, че до запечатването на заведенията се стигнало след отказ аза предаване на наличните средства от касите на обектите. Оттам обясняват, че въпросните обекти са натрупали значими просрочени задължения..." - в. "Труд".

Вестниците съобщават и за жестоко убийство на 11-годишно момиче, извършено от осмокласник.

"Жеcтоко yбийcтво на 11-годишно момиче pазтъpcи Бypгаc в нощта на 20 авгycт. Тялото на детето, коeто cпоpед нeофициални данни cе кaзва Никол Йончева, бе откpито в аcанcьоp на панелен блок в кв. "Меден pyдник". Когато мъж от вx. 2 на бл. 108 отвоpил вpатата на аcанcьоpа, не можел да повяpва на очите cи. На пода лежало малко момиче, цялото плyвнало в кpъв..." - в. "24 часа".

"Тийнейджър от Бургас уби 11-годишно момиче след нелеп спор дали да пушат наргиле, съобщиха от прокуратурата. Убийството е станало в асансьор на жилищен блок в града. 15-годишното момче и убитото момиче се запознали по интернет, разменили телефоните си и се срещнали в неделя. Според разследващите убийството е извършено около 17.30 ч. Нанесен е само един удар с нож във врата, който е засегнал артерия. Сигнал до полицията е подаден от живеещи в блока. Момичето е открито без документи и без телефон, обясни шефът на бургаската полиция Калоян Калоянов. След като установили жертвата, полицаите успели да стигнат и до извършителя. Той е задържан за 72-часа, а прокуратурата ще иска постоянния му арест. Момчето няма предишни криминални прояви. Тъй като арестуваният е непълнолетен, максималното наказание е от 3 до 10 г. затвор, обясниха от прокуратурата. Жестоко убийство бе извършено и в монтанското село Габровница. Там 21-годишен от Враца уби 16-годишно момиче, с което живеел на семейни начала. Двамата имали и 11-месечно бебе. Според прокуратурата двамата са били разделени, а младежът поискал девойката да се върне при него. Тя отказала и тогава започнал скандалът..." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини