Откриха връзка между сънуването и деменцията

По-краткият бърз сън е предиктор на деменция, сочи ново изследване на австралийски учени, публикувано в Neurology. Бързият сън е фазата, в която човек има сънища, а сега изследователи свързват липсата им с развитието на слабоумие.

В изследването бил извършен експеримент с 321 души от Масачузетс, САЩ, на възраст средно 67 години. Те били наблюдавани в продължение на 12 години, като това включвало и проследяване на ритмите на главния мозък. През този период 32 души били диагностицирани с форма на деменция, 24 развили Алцхаймер. 

Данните показват, че намаляването на фазата на бързия сън, а не други фази, е свързано с деменцията. Дори  скъсяване с 1 процент на бързия сън има връзка с увеличаване вероятността за развитие на слабоумие с 9 процента.

Резултатите сочат, че фазата на бързия сън е предиктор на деменцията, казват учените. Но защо това е така, предстои да разберат, засега причините и механизма на тази зависимост остават неизвестни.

Сънят има пет фази, бързият сън е последната от тях. При тази фаза мозъкът има повишена активност. По време на бързия сън очите извършват бързи движения. Това е фазата, по време на която сънуваме.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини