Паметник на първостроителите вдигнаха в центъра на Димитровград

    Паметник на първостоителите бе монтиран в една от зелените площи на площада пред Община Димитровград днес. Бронзовата фигура, висока 2,25 м. и тежаща 300 кг. изобразява прегърнати бригадир и бригадирка с кирка и акордеон. Творбата прилича на паметника, който изчезна от парк "П.Пенев" преди близо 20 години.

    Скулптурата е дарение от Ротари клуб -Димитровград и няколко фирми, като общата стойност е 33 000 лв. Автор на паметника е доц. Кирил Матеев - преподавател по рисуване в Националната художествена академия. Той присъства на монтирането днес, заедно с кмета Иво Димов.

    "Бях поел обещание пред ветераните - строители преди една година да възстановим паметника. Поставихме го в центъра, защото това е лицето на един град и смятам, че е най-подходящото място", обясни кметът Иво Димов, който присъства на монтирането също. Според него, няма как да се направи точно копие на скулптурата от парк "П.Пенев", а и това не е била целта. 

    Доц. Кирил Матеев сподели, че това е неговият авторски поглед към първостроителите на Димитровград. Преди да започне работа по творбата, авторът е разгледал на снимка изчезналия паметник в парка, но е вложил в творбата своето виждане по темата за бригадирите.

    "Направих ги леко прегърнати. Това, че са строили Димитровград не значи, че не са се обичали хората", сподели авторът. Допълни, че паметникът е бил готов за сравнително кратко време, защото авторът е бил притиснат от срокове.

    Моделирането на скулптурата е отнело две седмици, а отливането в - месец. Проблеми са съпътствали приключването на проекта, затова и доц. Матеев не скри, че не е напълно доволен от крайния резултат.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Дг
      Дг
      13 0
      15:52, 30 авг 2017
      По-грозно изображение на жена не съм виждала, па макар и на паметник!!!
    • 2
      Ти
      тити
      6 0
      18:40, 30 авг 2017
      Не разбирам, този доцент е огледал изчезналия паметник? : "Преди да започне работа на снимка той е разгледал изчезналия паметник в парка"
      Не разбирам, доцента е напълно, напълно, какво? : "доц. Матеев не скри, че не е напълно напълно от крайния резултат."
    • 3
      Ти
      Тита
      7 0
      23:32, 30 авг 2017
      Има нещо сбъркано в паметника - времето, мястото, хората, управлението....знам ли ;)
    • 4
      Же
      Жената от паметника
      3 -1
      13:09, 31 авг 2017
      е Велислава Дърева
    Последни новини