Откриха изложба „Добро утро, хора! Добро утро, град!"

    Изложба под надслов „Добро утро, хора! Добро утро, град! Градът и поетът.” бе открита снощи във фоайето на Дом-музей "П.Пенев". Тя се състои от 47 фотографии от фондовете на Исторически музей и от личните архиви на граждани, допълнени от поезията на поета Пеньо Пенев.  Събитието бе част от програмата за 70-годишнината на Димитровград.

    Представени са и най-знаковите стихотворения на Пеньо Пенев от първата му и единствена издадена приживе на поета стихосбирка със заглавие „Добро утро, хора!”. Тя се появява през 1956 година- годината, в която се е родил синът на П.Пенев - Владимир.

    "Изложбата проследява една съдбовна връзка, която завинаги свързва един поет с един град. Поетът е Пеньо Пенев, а градът - Димитровград. Концептуално тя свързва моменти от строителството на града, запечатани на фотографската лента, с емоционалното преживяване на „НАЧАЛОТО”, което пулсира от стиховете на поета Пеньо Пенев, свързал завинаги съдбата си с този град. Връзката е съдбовна, защото Поетът прави от този град поезия, а градът създава големия поет , който записва името си в националната ни литература наред с най-големите имена в българската поезия на ХХ век", сподели при откриването уредникът в музея Живка Шишкова.

    Експозицията ще остане за постоянно във фоайето на Дом музей „Пеньо Пенев”, за да дооформя предмузейното пространство, въвеждайки посетителя в същинското експозиционно пространство на музея, допълниха от там

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини