Харвард създаде автономен робот пчела (видео)

Харвардския Wyss Institute работи по създаването на робот пчела от 2010 година. Автономното летящо сресдтво е миниатюрно, а устройството му е взаимствано от природата.  

За тази цел разработката на RoboBee е разделена на три основни компонента - тяло, мозък и колония. Разработката на тялото трябвало да доведе до изграждането на роботизирани насекоми, способни да летят сами с помощта на компактен и безпроблемно интегриран източник на енергия.  Мозъкът е комплектът smart сензори и контролери, които имитират очите и антените на една пчела и могат да усетят и реагират динамично на околната среда. Разработчиците на колонията трябвало да координират поведението на много независими роботи, така че те да действат като ефективна единица, разказват изследователите.

Във видеото - най-малкият автономен дрон в света RoboBee, маха с фините си крилца 120 пъти в секунда. Може да излита вертикално, лети и хоризонтално, и може да увисне във въздуха в една точка. Казано накратко, RoboBee се движи като насекомо. Крилата на миниатюрния робот са 3 сантиметра, като всяко от тях се задвижва отделно. 

Според създателите му,  RoboBee може да се използва за наблюдение на околната среда, при спасителни операции и за опрашване на посевите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини