Показват старо Хасково в театъра

Изображение 1 от 5

    Изложба с илюстровани пощенски картички от началото на миналия век показва облика на старо Хасково. Експозицията е на Историческия музей и се открива днес от 18.30 часа в театъра като част от програмата за празника на града.

    Първата българска пощенска картичка в България е издадена през 1892 година, няколко години по-късно се появяват и хасковските илюстровани пощенски картички. Те са снимани от пътуващи фотографи по поръчка на местните книжари Григор Пасков, Руси Иванов, Д. Бояджиев.

    Местните хора бързо възприемат новата мода и започват да изпращат илюстровани картички до близки и познати по различни празници.

    Старите пощенски картички показват различни части на града, но повечето са с изгледи от централната част, градските забележителности като часовниковата кула, църквите и джамиите, чаршията с дюкянчетата и пазара, всекидневното оживление по главната улица.

    От избелелите пощенски картички оживяват вече несъществуващи импозантни сгради в Хасково – банки, тютюневи складове, занаятчийски работилници. Други сгради пък са почти неузнаваеми заради промяните в околните сгради. Някои от картичките са запечатали исторически събития, като освещаването на паметника на Незнайния воин през 1927 г. в присъствието на цар Борис III, официалното откриване на Съдебната палата през 1941 г. и други.

    Голямата част от богатата колекция от илюстровани пощенски картички на хасковския Исторически музей са дарение от журналиста Петър Бойчев.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Чо
      Чобанина
      24 0
      15:24, 5 сеп 2017
      Похвала за организацията на празника на нашия град Хасково, но ще ви охладя малко ентусиазма, щото общината слабо работи по проблемите на града. Кога аранколу ще ликвидирате проблема с бездомните кучета, кога Хасковлии ще имаме плувен комплекс, кога общинска полиция и КАТ ще се справят с наглите кауни по улиците. То култура добре да има, ама осигурете и реда и спокойствието на гражданите бре !!!
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      11 0
      20:48, 5 сеп 2017
      Чобанино, НИКОГА няма да стане това дето го мислиш.В общината има кочове,по улиците овци,
      по храстите вълци,пред кметството до баничарницата - кучета.
      А горе ,начело на държавата- насран пожарникар.
      • Чо
        Чобанина
        5 0
        09:49, 6 сеп 2017
        Ами колега мастикаджия, да вземаме гегите и да ги почваме тогаз !!!
    • 3
      Ло
      Лозев
      5 0
      09:05, 6 сеп 2017
      Все по-усилено се връщаме към първоначалното си наименование "Хаскьой" - във всяко отношение! Честито!
    • 4
      Що
      Що за програма
      3 -1
      11:34, 6 сеп 2017
      И вчера и днес и утре и вдругиден. - все посни буламачи в т.нар. програма. То не е празник, а селски читалищен битовизъм.
    • 5
      Чо
      Чобанина
      3 0
      14:12, 6 сеп 2017
      Толкоз могат градски, мене га ме изберете за кмет ше се кефите повече :)
    Последни новини