Млада майка диагностицирана с деменция

Млада майка се готви за битка с деменцията. 27-годишнта британка разказва покъртителната си история в интервю за BBC.

Джейд Грийн разказва за диагнозата си - рядка форма на болестта на Алцхаймер. Тя се бори да бъде открито лечение и се включва в четиригодишно клинично проучване през ноември. Избрала е да бъде тествана за ген, който причинява ранна деменция, тъй като баща ѝ имал същото заболяване. Той е бил диагностициран с деменция в началото на четиридесетте си години. Загубил битката с болестта преди седем години. Няколко от лелите и чичовците на Джейд също са развили болестта на Алцхаймер преди 60-годишна възраст.

Джейд казва на шоуто на Виктория Дербишир: "Не мислех за себе си, докато не се роди сина ми. Това е голяма отговорност. Започваш да мислиш за всяка подробност за в бъдеще."

Жената знаела, че това е генетично, но мислела, че няма да се случи с нея. Когато лекарят ѝ казал, просто изключила, единствено си спомня, че седяла  и се взирала в стените напълно замаяна.

Наследствената генна мутация на Джейд засяга малко семейства в Обединеното кралство. Симптомите ѝ ще започнат да се появяват след около 15 години при Джейд.

Тя се страхува, че синът има 50% вероятност да е наследил редкия ген. Вторият и най-голям страх е, че нчма да го види как расте.

Всеки път, когато забрави нещо, трябва да преодолее паниката, като си казва сама "имаш едногодишно момченце"

Джейд планира да прекара остатъка от живота си за набиране на средства и повишаване на осведомеността за състоянието.
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини