7 директори на забавачки и 41 джипита глобени заради неваксинирани деца

От РЗИ са съставили 41 акта на джипита и 7 акта на директори на забавачки и здравни специалисти заради неваксинирани децаа, съобщиха за Haskovo.net от РЗИ-Хасково. Административните нарушения са открити при проверки от отдел „Противоепидемичен контрол“ от дирекция „Надзор на заразните болести“ съгласно наредби, които регламентират здравните изисквания към детските градини, ясли и детските кухни. От РЗИ обаче не уточниха в кои населени места са открити нарушенията.

Темата с ваксините отново е на дневен ред не само за обсъждане сред хасковлии, но и предмет на контрол от страна на здравните власти. Именно наличието на всички задължителни имунизации, спрямо възрастта на детето, е едно от условията то да бъде прието в детска градина, което е регламентирано в Закона за здравето.

Все по-често в цялата страна се наблюдава тенденцията родители да отказват да ваксинират децата си. Някои от тях смятат, че имунизациите са вредни и излишни, а други са категорични, че причиняват увреждания. Всеки човек, както за себе си, така и като родител, може да откаже поставяне на ваксина, което трябва да бъде документирана писмено при личния лекар. Това обаче води редица негативни последици – не само че детето не може да посещава детска градина, но води и до спиране на детски надбавки. В същото време общественото разбиране е, че неваксинирани деца нямат място в забавачките до ваксинираните.

Проблемът се засилва, когато детето трябва да посещава предучилищна група в забавачка. В някои от по-малките населени места такива групи има само в детските градини, но не и в училищата, което е същинско изпитание за родителите.?

От РЗИ обаче са категорични, че компромиси няма да се правят и ще следят под лупа спазването на Закона за здравето.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Бе
    Бесен
    38 -6
    09:53, 6 сеп 2017
    А РЗИ защо не носи отговорност за децата, които са получили трайни увреждания вследствие на поставените им ваксини? Само задължават и глобяват, отговорност не носят. Готови са дори да убиват деца само да си пазят заплатките и местенцата. Уж живеем в свободна страна, а нямаме право на избор дали искаме да ваксинираме децата си или не. Отидете в дом Марина и се поинтересувайте колко деца са настанени след като са получили увреждания от ваксините. Някой поинтересувал ли се е колко семейства страдат от това?!
    • Ст
      Стоянов
      30 -4
      10:31, 6 сеп 2017
      Много точно казано. Нито педиатрите нито РЗИ носят някаква отговорност.
    • Ва
      ваня
      28 -2
      11:24, 6 сеп 2017
      Много точно казано! Кой носи отговорност за децата пострадали от ваксини?? -Никой!! Моето дете беше в болница след поставяне на турската ваксина,а от РЗИ само ни посетиха в болницата да го опишат като странична реакция от ваксината!!- Срамота!! Слава на бог,че детето ми се оправи!!Така,че ,РЗИ да си гледат работата,аз със ваксините приключих,и на тях още тогава им го казах!!
  • 2
    51
    512486
    8 -5
    10:54, 6 сеп 2017
    А по закон защо не пенсионирате Наска от ОУО. Тя от години е в пенсионна възраст, а си стои началник и никой не е отговорен за тази несправедливост. Нали ние й плащаме големите пари и разходите за измислените селски вечеринки, с които не спира да тормози хората и да се хвали, че е много работна. Не глобявате когото трябва. Много хора си клатят краката, за да ги има тези нередности.
    • Ро
      родител
      4 0
      22:05, 6 сеп 2017
      Ай стига и ти, като папагал си повтарял едно и също, кво завиждаш на успехите на ОУО! Спри се, за съд си.
  • 3
    Ra
    ramus
    16 -2
    12:36, 6 сеп 2017
    РЗИ да каже имената на директорките на ДГ-ни и медицински специалисти ,които са глобени и в какъв
    е размера на снкцията.
    Иначе излиза че РЗИ изпълнява някаква норма за напълване на хазната си чрез глоби .
    Има Директорки с над 3 санкции ,а си стоят на директорските позиции.Явно бълха ги е ухапала като си платят глобата.За тях е много важно да имат над 30 деца натъпкани в едно ограничено пространство където има хиляди зарази ,а сестрите в кабинетите нямат нужната квалификация която се изисква по НАРЕДБАТА ЗА ЗДРАВНИТЕ КАБИНЕТИ.Като прибавим и Помощник възпитателките които се занимават повече с обсъждане на родителите на децата и персонала на градината -/клюки + интриги / забравят за основните си задължения.
    Докога така Проверяващи органи след като Правилата са нарушени съзнателно от ДИРЕКТОРКИТЕ на различни нива!!!!!
  • 4
    F
    f
    15 0
    14:16, 6 сеп 2017
    " В същото време общественото разбиране е, че неваксинирани деца нямат място в забавачките до ваксинираните. "
    ЩО ТАКА БЕ. НАЛИ ВАКСИНИТЕ ПАЗЯТ. ЩО СЕ ПЛАШИТЕ
  • 5
    F
    f
    20 -1
    14:19, 6 сеп 2017
    Докторите са търговци. Получават пари от фармацевтични компании да продават техни лекарства. Това се нарича бяла мафия. Повечето -не всички но повечето са безскрупулни и долни хора. И не ми трийте поста
  • 6
    Jo
    John
    10 -13
    14:25, 6 сеп 2017
    Олигофрени, много повече са умрели без ваксини, всяко неваксинирано е опасно за останалите, за живите!!!
    • Ти
      Ти
      12 -2
      18:04, 6 сеп 2017
      си идиота!Намаляването на инфекциозните болести и на епидемиите няма нищо общо с ваксините,а с подобрените условия на живот,основно на добрата хигиена и на пълноценнотно хранене...Ако знаеш , че ваксината съдържа следи от живак,от алуминий,малко клетъчни култури от маймунски ембрион и пр. ще я поставиш ли на кучето си?
    • F
      f
      5 -4
      19:29, 6 сеп 2017
      Олигофрен си ти бе тъпир. Къде е правото на избор. Ти ли ще ми кажеш какво ще си бия на детето. Като искаш си му бий инджекции всяка сутрин. Но наклон на хуе- я няма да ми даваш.
  • 7
    По
    поля
    0 -3
    19:45, 6 сеп 2017
    Че кво като глобяват директорките,,,,,,,,Те глобите да не ги плащат от джоба си-плащат ги от бюджета на градината......Персонала-учителски и помощен каква вина имат за нарушенията на директора?Да си носи отговорността и да си плаща от джоба,,,,,,,,а,иначе пари за текущи неща или полагащи се бонуси пари в бюджета няма ,,,,,
  • 8
    Ро
    родител
    8 -1
    22:02, 6 сеп 2017
    Стига с тези ваксини, колко още деца трябва да бъдат увредени и погребани?! Държавата задължава ваксинирането, а после не носи отговорност, ако детето се увреди. В повечето страни от ЕС ваксините са препоръчителни, не задължителни. До кога ще пълним джобовете на фармацевтичните компании и дистрибуторите? Всеки има право на избор, когато се извършва нещо с тялото му или се вкарва нещо в него. Неваксинипаните деца са много по-здрави и силни. Ваксините отдавна не пазят. Това което правят от РЗИ е престъпление!
  • 9
    Ив
    Ива
    2 0
    15:47, 7 сеп 2017
    Синът ми беше ваксиниран срещу заушка и след време се разболя. Как да им повярвам на ваксините?
Последни новини