Тежка икономическа блокада на Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри нови санкции срещу КНДР. За да се осигури подкрепата на Пекин и Москва, предложеният от САЩ в сряда проект бе смекчен.

Така не се стигна до пълно ембарго върху вноса на петрол Северна Корея. Сметките на правителството и Ким Чен У също няма да бъдет замръзени, както предвижваше първоначалният вариант.

Приетият документ е тежък удар за Северна Корея, ако санкциите бъдат изпълнени. Страната на практика няма да получва газ., заради наложеното пълно ембарго.

Вносът на суров петрол се ограничава до нивата от последната година.

Въвежда се пълна забрана за страните от ООН да купуват севернокорейски текстил. Това е второто най-голямо перо в износа на КНДР.

Ограничава се и севернокорейският износ на рафинирани петролни продукти до 2 милиона барела годишно.

На всички страни членки се забранява също да издават нови разрешителни за работа на севернокорейски работници.

Резолюцията дава право на страните членки да извършват в открито море проверки на плавателни съдове, заподозрени в нарушаване на ембаргото срещу КНДР.

Приети са и санкции срещу структури на Корейската трудова партия, Централния военен комитет и министъра на въоръжените сили Пак Йон Сик.

Санкциите срещу КНДР касаят основно Китай. Почти 80% от износа на текстил е за Китай. По-голямата част от петролните доставки за Северна Корея са от Китай.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини