Памет Optane - революционна технология на Intel разбуни духовете (видео)

Кратко видео разказва за новата технология на Intel, наречена Optane. В него Engaged разглеждат историята на различните видове памет от самата поява на компютрите.

Начините да се запазят данни са основно два - във вашия компютър или в устройство, където да остават записани сравнително трайно. В единия случай имаме оперативна памет, която се разчиства при изгасянето на компютъра, в другия - устройства за запис на данни, които ги запазват при изключено захранване.

Оперативаната памет е бърза и нетрайна, енергонезависимата памет е чудесна за дългосрочно съхранение, общо взето е евтина, но е бавна. 

Съвременните компютри работят по-добре или не дотам взависимост от баланса между наличността и използването на тези два вида памети. 

Първата използвана оперативна памет памет била нещо, наречено тръба на Уилямс. Същата работа днес се върши от RAM.

Съхранявато данните в дългосрочен план в първия масово произвеждан компютър IBM 650 ставало на гигантски въртящи се магнитни барабани . Впоследствие те "еволюират" до днешните хард дискове.

Но най-общо казано от 1950-те години насам технологиите за запис на данни върху носител се основават на магнетизма.
Единствената промяна на пазара настъпи с появата на флаш дисковете и SSD. Тази иновация обаче е на повече от 30 години.

Ето защо е особено интригуващa новина, че Intel пусна нова памет това лято възоснова на изцяло нова технология  По-бърза е от флаш, може би 10 пъти бърза, казват Engaged. Всъщност никой не знае какво точно е в основата на технологията, която Intel го разработи с компанията micron и нарича 3d crosspoint.

Спецовете от Engaged смятат, че това може да е т.нар. фазова памет  - вид съхранение, което работи чрез промяна на физическите свойства на кристал. Става дума за халкоген - специален тип стъкло, което може превключва между структуриран кристал и аморфно твърдо вещество .

Знае се, че Intel и micron работят по този тип технологии и са подали около 20 патента за технология с промяна на фазата през последните години. Но през 2015 Intel заяви пред репортери, че получените патенти могат да послужат при електронните микроскопи, не е за памет, базирана на промяна на фазата. Възможно е Intel току-що да е открил иновативен нов начин за тяхното използване, ентусиазирани са от Engaged.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини