27 °C

"Ирма" е най-разрушителният ураган в историята

15 милиона души във Флорида и почти 1 милион в Джорджия остават без ток след опустошителния ураган "Ирма", съобщават USA Today, ABC, АП и други американски медии. Природното бедствие отне живота на шестима души във Флорида, трима в Джорджия и един в Южна Каролина. Други най-малко 37 души са загинали в Карибите.

В САЩ природното бедствие засегна Флорида, Джорджия, Северна Каролина, Южна Каролина и Алабама. Във Флорида "Ирма" връхлетя като ураган от категория 4 по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън. Поривите на вятъра надхвърлиха рекордните 280 километра в час, отчетени при "Катрина". Ураганът "Ирма" наводни улици, изкорени дървета, прекъсна електропреносната мрежа, събори къщи и строителни кранове. Евакуираните в щата достигнаха немислимия брой 6,3 милиона. Над 180 000 души остават в центрове за временно настаняване.

"Ирма" отслабна до тропическа буря вчера. На евакуираните в северната част на архипелага Флорида Кийс, южно от Флорида, вече е позволено да се върнат. Частично са отворени и летищата. Но милионите евакуирани във Флорида засега са посъветвани да не бърза да се връщат по домовете си, защото метеорологичните условия все още са опасни.

Американските синоптици обявиха "Ирма" за най-разрушителния ураган в историята на държавата. Смята се, че ураганът Ирма е сред най-мощните урагани в историята на човечеството. 

"Ние считаме, че размерът на щетите, причинени от урагана Ирма, е около 100 милиарда долара. Така Ирма ще се превърне в един от най-скъпите урагани на всички времена и народи. Щетите са равни на 0,5% от БВП на САЩ в размер на 19 трилиона долара", заяви  ръководителят на AccuWeather Джоел Майърс.


2 Коментара

Хороскоп за 24.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини