Глобяват търговци, предлагащи найлонови торбички без заплащане

Глобата е в размер от 3 000 до 10 000 лв. заплашва търговците, които предлагат на клиентите си без заплащане пластмасови торбички за пазаруване с дебелина под 50 микрона или такива, за които не е заплатена продуктова такса. За това предупреждават от Регионалната еко инспекция в Хасково, която е започнала проверки из търговски обекти в Димитровград и региона.

До момента издадени са 25 предписания за предоставяне на необходимите документи за произход на чантичките и за платена продуктова такса. Акцията е по инициатива на Министерството на околната среда и водите и ще продължи до края на годината. Целта е да се провери спазват ли се изискванията на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса.

Ще се следи и дали търговците предоставят на крайните клиенти срещу заплащане пуснатите на пазара пластмасови торбички за пазаруване с дебелина на стената до 50 микрона. Безплатното им предлагане на мястото на продажба на стоките или продуктите, с изключение на много тънките с дебелина на стената под 15 микрона, без дръжки, които се използват за първична опаковка на храни е нарушение. Търговецът няма право да включи стойността на торбичката в цената на продукта, допълват от РИОСВ.

Проверките включват още дали е платена продуктова такса на предлаганите на пазара тънки пластмасови торбички. Това са торбичките с дебелина под 25 микрона и с размери по-малки от 390 мм/490 мм. В разгънат вид те нямат обозначен на български език произход и надпис "Торбичка за многократно използване" или "Торбичката е биоразградима".

Не се дължи продуктова такса за много тънките полиетиленови торбички с дебелина на стената под 15 микрона, без дръжки, които се използват за първична опаковка на храни. Използването им за допълнително опаковане или пренасяне на предварително опаковани стоки е нарушение на Наредбата. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини