COBRA заседава заради бомбата в лондонското метро

Нивото на заплаха за сигурността може да бъде повишено от тежко до критично, в случй че не бъде арестуван атентатора. Скотланд Ярд потвърди, че досега няма арестуван за частично взривилото се самоделно устройство на станцията на метрото Parsons Green. Една от възможностите е, че детонаторът не е задействал основния заряд, причинявайки светкавица и топлина, които са причина за изгарянията на пострадалите, но не и мощен взрив, който би бил много по-разрушителен.

Броят на приетите в болница с различни степени изгаряния е 19, но повечето не са с лека степен. Повече от 250 души са били евакуирани от Лондонската противопожарна служба. Тя е пристигнала на място 3 минути след получаването на сигнал за взрива.

BBC и Sky News съобщиха, че взривното устройство е имало часовников механизъм, това засега не е официално потвърдено. Според полицейски източници устройството е избухнало само частичноа. По първоначални данни, експерти по взривни вещества са определили бомбата като „жизнеспособна“, което означава, че устройството е трябвало да експлодира повече. Платка е била намерена на местопроизшествието.

Огромно издирване е в ход в момента. Детективите преглеждат камерите за видеонаблюдение в Лондонското метро, за да определят къде атентаторът е влязъл и излязъл от метрото. Кофата с взривното устройство е била в торбичка на Lidl.

Командването на Скотланд Ярд за борба с тероризма, SO15, пое водеща роля в разследването, подкрепено от MI5. Проучването на експлозията първоначално се води от БТП.

В момента нивото на заплаха от тероризъм в Обединеното кралство е сериозно, което означава, че е много вероятна атака. Ако бъде обявено ново критично, това би означавало, че атаката се очаква незабавно.

Държавният комитет за сигурност COBRA заседава днес следобед. Очаква се да вземе решение дали нивото на заплахата да се промени.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини