Мотошествие в Хасково: загубихме 25 колеги, животът е с предимство

    С мотошествие в Хасково за втора поредна година беше отбелязан Денят в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти. В него се включиха мотористи от хасковския клуб „Атрокс“, техни приятели от димитровградския клуб „Викингите“ и рокери от Стара Загора.

    Преди да потеглят мотористите запалиха свещи в клуба на домакините на бул. „Съединение“ до КАТ, където почетоха и с едноминутно мълчание паметта на загиналите си колеги. После множеството потегли към лобното място на двете девойки – Даяни и Никол, които бяха пометени миналата година от лек автомобил Ауди до бившето ханче „Клокотница“. Там рокерите поднесоха цветя и почетоха паметта им.

    За щастие тази година в Хасково няма загинали мотористи, каза председателят на мото клуб „Атрокс“ Ангел Киров. Статистиката в национален мащаб обаче е потресаваща, наподобяваща война на пътя. От началото на настоящата 2017-та година са загинали 25 мотористи, а над 250 са ранени. „Да приемем, че активно сме карали мотористе си от месец март – тоест 180 дни до момента. Това означава, че на всеки 7 дни губим по един наш колега. Означава, че за всеки 5 дни има по 7 ранени“, каза един от членовете на хасковския клуб Десислав Вълканов.

    Целта на мотошествието е повишаване нивото на пътната култура в страната. Също намаляване агресията на пътя и адекватно фокусиране на останалите участници в пътното движение върху мотористите. „Да ние не сме специални участници в пътното движение, но ние сме по-уязвими“, казаха още рокерите.

    „Нека се пазим сами, за да ни пазят и другите! Защото животът ни е с предимство, независимо на колко колела е“, категорични бяха хасковските мотористи.

    Подобни мотошествия имаше на 15 локации в страната и са подкрепени от мотористи от 20 града в България. Те са по инициатива на BMM (Българска мотоциклетна медия) и социалната мото кампания „Ние сме хора, не „донори“. Подкрепена е и от МВР, както и от областна администрация в Хасково.

    Анета Кутелова.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      50 -17
      15:33, 17 сеп 2017
      Диваци,ние като млади карахме моторите си по закона за движение по пътищата.Не като вас да се трепеме.
      Имам километри на мотор ,дето вие,диваци,и два живота не можете на навъртите.Не си дънех ауспуха,да мога вечер да се фукам.Не бях комплексар като вас.Но не сте виновни вие,диваци,ченгетата са виновни.Това е в България.Лошо.
    • 2
      Ра
      Ракиджия
      29 -31
      16:09, 17 сеп 2017
      Три неща не моа да понасям - бездомни песове, рокери и м-а-н-г-ал-и.!!! С тях трябва да се говори от позицията на господин Калашников - поред всички !!!
    • 3
      Ра
      Ракиджия
      43 -18
      16:19, 17 сеп 2017
      Така наречениете "рокери" са едни пръдльовци на колела. КАТ трябва да им отнемат регистрацията, защото шумът им е над нормите и нарочно форсират пръдливите си таралясници след 22 часа !!!
    • 4
      Pp
      ppp
      40 -16
      16:47, 17 сеп 2017
      Странно, но самоубийците реват, че другите не ги пазят. Има нещо шизофренно тук.
    • 5
      Въ
      Въздържател
      26 -25
      16:50, 17 сеп 2017
      Жалко,че ракиджии и мастикаджии и подобни същински помияри винаги ще намерят кого да оплюят и да си излеят злобните душици!Ами не всички се вълнуват от алкохол,някои обичат да карат мотори.
      Да са живи и здрави и тези на мотори,и другите с коли и да се съобразяват едни с други!А злобарите да си пият тихо ракийките и мастичките и да не лаят повече от кучета!
      • Ра
        Ракиджия
        17 -14
        17:51, 17 сеп 2017
        Има нещо гнило във въздържателите, както е казал Достоевски. Ти май си гейче мършониедна
    • 6
      Ка
      каунджия
      34 -4
      17:53, 17 сеп 2017
      Днес същите тези минаха на червено през кръстовището до пазара, ако бях минал на зелено щяха да ми се качат няколко на капака.... Тези неща, като шествия не се правят така момчета! Ще уведомите полицията и КАТ и ще има една патрулка, която да спира движението, за да преминете!
    • 7
      Не
      Незапознат
      29 -4
      18:12, 17 сеп 2017
      Езика който ползват тези може да е груб и обиден вследствие на бройките от изпитите алкохолни питиета които предпочитат но всъщност са прави.Почита се паметта на загиналите мотористи.Добре но едва ли всичките тези на снимката се сещат за пътната култура когато се качат на моторите си.Не може един ден в годината да се отдава почит на загинали колеги а в останалото време да се правят неща които застрашават собствения и на другите живот.Това е като ''да почистим България за един ден'' но през останалото време навсякъде всичко да осираме.Казват че били по-уязвими от другите участници по пътя.Това не е вярно!Всички са уязвими щом големината има значение кой е с предимство а не правилата с които трябва всеки да се съобразява независимо с какво е участник в движението.Пешеходеца даже и да е с предимство мотора е по голям и може да го помете.Подобно ще е положението ако се намеси автомобил само че с разменени позиции. Да не продължавам нататък с вариациите за камион или тир.Това не е развинтено въображение.Утре като се качите
      на своето МПС обърнете внимание на другите около вас. Вижте как болшинството за да стигне с 1 минута само по-рано до крайната си цел прави неща които биха го оставили до края на живота сакат.Или оше по-лошо.Да го няма на този свят.
    • 8
      Ра
      Ракиджия
      19 -9
      19:18, 17 сеп 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 9
      Ив
      Иван Райчев
      13 -10
      21:14, 17 сеп 2017
      Всички коментари да бъдат изтрити, етичния кодекс е нарушен с нецензурирани нападки. На 45 години съм и не пия, мотористи сме а не рокери. Рокер има друго значение.
      • Тр
        Тракиец
        15 -4
        08:33, 18 сеп 2017
        А за вчерашната изцепка пред Практис какво ще кажеш бе мърльо. Вие знаехте ли , че имаше и малки деца на паркинга, които изплашихте и обгазихте с простотиите си. Ей мамкави мръсна нещасници !!! Спряли 20 мотора пред практис и дават газ до дупка на място и един от мърлювците се сваля на някаква кифла от магазина с букет, Ай шевибамамата ко-пе-ле-та-мръсни Райчев, какво ще кажеш за това "мотористче"ниедно !!!
    • 10
      Тр
      Тракиец
      14 -4
      08:24, 18 сеп 2017
      Прави са ракиджиите и мастикаджиите, тези т.н. мотористи или "рокери" карат изключително рисково, застрашавайки освен собственият си, то и чужди животи. Аз също съм виждал лудо каране по Хасково Д-митров град с поне 200 км в час. Тези си бяха донори на колела, но ако някой при тази им скорост реши да изпреварва и те се натресат в него кой ще е виновен. Пак ще реват , че ги трепели. Така, че коментарите, макар и остри са прави хората. Да не говорим, че тия карат и лудо и из града и вдигат шум до небесата - забележете - НАРОЧНО !!!. Така, че и от моя страна да не разчитат на съчувствие, каквото са си надробили това да сърбат !!!
      • Ра
        Радослав
        2 -11
        10:45, 18 сеп 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Тр
        Тракиец
        7 -3
        11:05, 18 сеп 2017
        Мърльо, колко да ви свиря с клаксона бе, трябваше да тръгна да ви газя ли бе ай сиктирмърльо, Айде духайтесупата нещастници ниедни !!! Ше си намерите майстора вий и тогава ще ревете !!!
      • Тр
        Тракиец
        4 -2
        11:07, 18 сеп 2017
        На по-педераскоизпълнение от това пред практиса не бях свидетел досега !!!
    • 11
      Ав
      Автор
      3 -1
      08:25, 18 сеп 2017
      Не палете пожари край пътя.
    • 12
      Bi
      BiVoL
      13 -4
      08:54, 18 сеп 2017
      Гражданите с право протестират. Целият град е в потрес от каращите вечерно и нощно време мотори. Жалко , че КАТ Хасково не си е на мястото и не следи за спазването на реда по улиците на града. И друго, когато тези т.н. мотористи карат извънградско не карат по правилата един зад друг, а се групират и заемат цялото платно, което е грубо нарушение на ЗДП. Откъдето и да ги погледнеш са в издънка отвсякъде. Не случайно и ги мачкат на поразия, щото не спазват правилника !
    • 13
      По
      Поне питайте
      7 -2
      11:16, 18 сеп 2017
      Спрете нарочно един екип на КАТ и поискайте да ви покажат с какви уреди проверяват коли и най вече мотоциклети с резонатори ?
      Питайте защо не направят двойна акция / Един полицейски автомобил на който при подаден сигнал - моториста с мръсна газ ги подминава и втори ,който с автомати и гранатомети го чака на 200-300метра/.
      Снощи един идиот така изфорсира на Стара планина ,че децата които си играеха в градинката зареваха от стрес!
      • Ха
        Хасковлия
        6 -3
        11:18, 18 сеп 2017
        Изроди са това градски, и пред ПРактис уплашиха децата. Изроди големи !!!
    • 14
      Ха
      Хасковлия
      11 -3
      11:16, 18 сеп 2017
      И аз бях свидетел на изключително тъпото "рокерско" представление пред Практис. Освен, че вдигаха гюрултия и врява до небесата с таралясниците си и попречиха на хората да излязат от паркинга друго не направиха. Гейска работа !!!
    • 15
      Въ
      Въздържател
      5 -3
      19:52, 18 сеп 2017
      Да не би водачите на автомобили да са по-дисциплинирани?В две трети от произшествията с мотор или ги секат с обратен завой или друга забранена и рязка маневра или откровено отнемат предимството на моториста.Истината е,че никой не спазва правилата,ама все моторите са трън в очите на всички.На оплюващите мотористите-молете се синовете ви да не станат такива,тогава ще видите,че монетата има две страни.
      И най-вече не обиждайте поголовно и не слагайте хората под общ знаменател!Я вижте първо себе си!Или вие сте от безгрешните?
      • Тр
        Тракиец
        2 -2
        08:34, 19 сеп 2017
        Може и да си прав до някъде, но всяка вечер ми идва да удуша по няколко пръдлювци на мотори, дето вдигат гюрултия и не можем да спим. Иначе , ако си рискуват собственото им съществуване някъде извън града - да правят каквото си искат. В града да спазват правилата !!!
    • 16
      21
      21
      3 -1
      22:39, 18 сеп 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 17
      Со
      Сотиров
      1 -1
      06:44, 21 сеп 2017
      Ракиджоси, Мастикари и другите дребни душици....
      Вие сте пълни мишлета, драскачи,свиркаджии и можете да качвате само задниците си на капаците!
      Пълни мишки сте! Дребни душици, който само след 1, 2 питиета ставате мъже!
      Що не се изрепчихте и не изразихте вашето мишешко (малодушно мнение) и агресия на място?!
      Аз ще ви кажа защо, Щяхте да плачете за майките си, както правите постоянно пред компа или тела!
      Мишоци сте вие!
      Дразни ви Че в шибания град и държава има единство и сплотеност от група хора (мъжки момчета) точно обратното на това, което сте вие!
      Така, че трайте си пийте си, и не се навирайте между шамарите, щото при нас СА ГОЛЕМИ!
      P:S
      Трайте си! Не се напрягайте излишно, тук не е мястото за избиване на комплекси или ХОМО реклами!
    Последни новини