Над 1 млрд. лева за ВиК инфраструктура

Над 1 млрд. лева влагаме във ВиК инфраструктура. Това стана ясно от думите на регионалния министър Николай Нанков, който откри международна конференция „Опазване и устойчиво използване на водите в България“.

Той акцентира на влиянието на климатичните промени. Измененията на климата се проявяват в различна степен у нас. Техните проявления имат социално влияние и въздействат върху икономиката.

Според министъра управлението на риска в сферата е важно. Строим два язовира за питейни нужди, похвали се Нанков. Това ще реши проблема с водата в Панагюрище, например. Проектът е финансиран от Световната банка.

При устойчива политика, по думите му, може да има резултати. С иновативни методи пък ще се ремонтира язовир „Перник“, като с 50 години ще се удължи животът му.

Трябва да отговорим на големите обществени очаквания, подчерта строителният министър.

Над 90 000 километра е линейната ВиК мрежа, което е колкото 233 магистрали „Тракия“, както обясни Николай Нанков. Тази ВиК линейна инфраструктура трябва да се поддържа.

Над 1 милиард лева ще се инвестират във ВиК. След 2020 г. ще се минава към нов вид финансиране. Ще се търси най-подходящият начин за нашите условия.

Няма да има драстично повишаване на цената на водата, категоричен е Николай Нанков. Скокът щял да става плавно. Българските граждани трябва да са спокойни, увери регионалният министър. В същото време българските граждани трябва да получат качествена питейна вода.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини