Странни погребални ритуали на неолитните хора, открити в Ирландия

Нов анализ на костите от неолитно погребение в Кароукил, окръг Слиго, разкрива необичайни погребални практики и ритуали на древните хора в Ирландия. Изследването е публикувано в Bioarchaeology International. Учените използвали съвременни техники и изследователски методи в изучаването на древните човешки останки.

Екипът от изследователи работел по находките в 5300-годишния погребален комплекс в Кароукил. Мястото е едно от най-впечатляващите неолитни ритуални погребения в Европа.

Костите били анализирани по време на първите разкопки, но впоследствие са смятани за изчезнали или изгубени, докато няколко кутии с надпис Кароукил не били открити в архива в университета в Кеймбридж през 2001 г. Костите датират между 3500 и 2900 г. пр. Хр.

Новото изследване е ръководено от д-р Томас Кадър (Университетски колеж в Лондон), остеоложките изследвания са извършени от д-р Джони Гебер от Катедрата по анатомия в Нова Зеландия в Университета Отаго. Екипът включва археолога от Слиго, д-р Робърт Хенсей, и независимия изследовател Падрайг Мейхан.

Екипът анализира костите от седем гробници, в които са намерени неизгорели и кремирани човешки останки от около 40 души. Учените установили, че неизгорялата кост носи следи от разчленяване.

„Намерихме признаци за отрязвания, причинени от каменни инструменти на мястото на сухожилията и връзките около големите стави, като рамото, лакътя, бедрата и глезена“, казва той.

Новото изследване открива доказателства, че е бил извършен сложен погребален ритуал – погребален обред със специален акцент върху „деконструкцията“ на тялото.

Защо хората в преисторическа Ирландия са извършели такива ритуали? Това е въпрос, отговорът на който учените тепърва ще търсят.

„Опитът да се разберат причините, поради които тези древни общности разрушават телата, е едно от истинските очарования на това изследване“, казват учените. „В обществата от миналото родословието е имало повече общо с груповата идентичност. Това изглежда е имало реално значение в неолитна Ирландия. "

Въпреки че във Великобритания са открити следи от подобни праисторически погребални ритуали, това е първото неоспоримо откритие на подобни практики през същия период на остров Ирландия. Повторният анализ на костите разкрива сложност и разнообразие на погребалните ритуали, които са изцяло изучени досега.

Новото изследване е показва, че комплексът Кароукил е бил много важно място по време на неолита в Ирландия и е играл роля във взаимодействието с мъртвите и духовната връзка с предците.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини