Жегата ни докара пожари, за два дни общо 11 произшествия в областта

Само за два дни /на 16 и 17 септември 2017 г. / на територията на област Кърджали възникнаха общо 11 произшествия, от които 9 пожара, при които са унищожени 2 къщи, покъщнина и над 400 декара сухи треви и храсти. Пожарите застрашаваха населени места и горски територии. Благодарение на своевременната намеса на служителите от РД „ПБЗН“-Кърджали, подпомогнати от местното население и доброволците, огънят не обхвана по-големи площи.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Кърджали отправя апел към жителите и гостите на областта да бъдат по-внимателни с огъня, а именно:

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.

В личните дворове палете огън само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др. ).

Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.

Никога не оставайте запаления огън без наблюдение!

Особено внимание по отношение спазването на мерките за пожарна безопасност следва да се проявява в сезона на приготвянето на зимнина.

Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за противопожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка.

Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие като например хвърлена кибритена клечка, което допринася за бързото разпространение на горенето.

Повишена пожарна опасност крие небрежното пушене. Не изхвърляйте фасове от автомобилите, с които преминавате покрай или през горски участъци.

Не палете огън в гората освен на обозначени специално устроени за това туристически места.

Преди да запалите огън се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване.

Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.

Разчистването от сухи клони на горски участъци трябва да става чрез извозване на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!

При възникване на пожар, потърсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на телефон 112.

Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини