Доброволческа акция за почистването около долмена в Левка

Съвместна доброволческа инициатива ще се погрижи за почистването и популяризирането на долмена в близост до село Левка.

Акцията е на природозащитническата организация „Зелени Балкани“, Сдружение „Природен Парк Сакар“ и Историческия музей в Свиленград.

Целта на организаторите е след намесата им в района на 23-ти септември достъпът до историческата забележителност да бъде улеснен за туристите. Експертите от музея ще представят пред участниците в инициативата начините за описване и проучване на подобни забележителности. Това събитие е част от отбелязването на Деня на Зеления пояс от Зелени Балкани.

Долмените са човешки конструкции от ранната епоха на желязото и са изградени от каменни стени и таван. В превод името „долмен“ значи каменна маса и това се вижда от тяхната форма и размери. Предполага се, че са използвани за религиозни цели или погребения, те са изключително добре запазени и са достигнали до наши дни. Долмените са срещат из Странджа, Сакар и Източни Родопи в България, както и в Турция, и Гърция. Това че долмените попадат в такива обширни територии е още едно доказателство за широката им употреба от древните жители по тези земи. В същото време тези територии са емблематични за Зеления Пояс обхващащи запазени природа, биоразнообразие, култура и история. Много от тези територии са и част екологичната мрежа Натура 2000.

Долменът в района около село Левка, което е в Сакар планина, е известен на някои от местните хора, но не и на туристите и посетителите на района, тъй като е останал забравен в трудно достъпна местност. В голяма степен това е така поради факта че района попада в т. нар. Желязна завеса от недалечното минало. Това са гранични територии където достъпа е ограничен и така остават неразкрити множество природни, културни и исторически забележителности. Това е и причината тези територии да са част от международната инициатива Европейски Зеления пояс, част от която е Балканския зелен пояс.
Европейският Зелен пояс формира 12.500 км. дълъг паневропейски екологичен коридор по протежение на бившата Желязна завеса от Баренцово море на север до средиземноморския юг на Европа и черноморското крайбрежие, съхраняващ изключително биологично разнообразие. Балканският Зелен пояс обхваща южната част на Европейския Зелен пояс, който се простира на територията на 9 страни. Землището на село Левка също попада в Балканския зелен пояс, което определя изборът му като място за отбелязване на Деня на Зеления пояс.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Костадин Йорданов
    1 0
    22:23, 22 сеп 2017
    Дайте актуална снимка и координати на този долмен а не снимка на известния на всички долмен "Нъчеви чиири" до Хлябово.
Последни новини