„Младостта на поета Пеньо Пенев“ представиха в Димитровград

    Историкът и изследовател Димо Тодоров представи в Димитровград своята книга „Младостта на поета Пеньо Пенев“ – глас и съвест на епохата“. Творческата среща се състоя в кафето на КДК. За творбата, описваща живота на поета с ватенка говори Иван Маринов от Хасково. Той подчерта значението на книгата, тъй като го представя Пеньо в една по-различна светлина.

    Родословното дърво на родения в село Добромирка поет и негово семейство описва една от частите на произведението на Тодоров. В друга той дава информация за първите стъпки на Пеньо на поетичното поприще, както и за първите му любовни трепети. Описани са и моментите, когато Пеньо Пенев работи като бригадир и пристигането му в Димитровград, с който свързва живота си. Иван Маринов сподели своето виждане за фаталния край на живота на поета и пътя, който той сам е избрал.

    Като негов съученик Димо Тодоров разказа за времето през което е учил в една гимназия с Пеньо Пенев. Припомни си за рециталите, в които поета е участвал и за любимите му автори – Ботев и Смирненски, преди той самият да започне да пише. Сподели, че в книгата могат да се открият много от първите ръкописи на поета, които са на тема земеделие и бригадирско движение. Засегна и въпроса защо Пеньо Пенев е напуснал гимназия без да завърши и как семейството му е приело желанието му да се занимава с поезия.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини