Бивши работници на „Виастройинженеринг“ блокираха пътя Смолян-Пловдив

Изображение 1 от 5

    Протест блокира за кратко днес по обед главния път Смолян-Пловдив при входа на Чепеларе. Бивши работници на пътностроителната фирма „Виастройинженеринг“ излязоха на пешеходната пътека и спряха на два пъти по за десетина минути движението, заради неполучени трудови възнаграждения.

     Двайсетина от ощетените близо двеста работници излязоха на протеста, за да потърсят отново правата си. Заплатите им се дължат от 2015-та година, когато „Виастройинженеринг“ изпада в несъстоятелност и е закупена от друга пътностроителна фирма – „Иса 2000“.

    „ Активите ги купиха, а заплатите си останаха неразплатени. Потърсихме съдействието на правосъдната българска система, дадохме си парите за адвокати, юристи и за съдилища, но нищо, не ни помогнаха. Обърнахме се към всички други институции в лицето на президентство, на НАП, на НОИ, на Испекция на труда, отвсякъде нищо“, заяви Антон Станков, бивш технически ръководител във фалиралата фирма за повода, който ги е изкарал на улицата.

    Работниците имат да получават по осем заплати, а сумите са различни – от 2 до 8-12 хиляди лева. Повечето са си извадили изпълнителни листове, но без полза.

    „Четири-пет години сме го работили тоя път Асеновград-Чепеларе, затова протестираме тука, с надежда, че това са евросредства и ще си получим парите“, каза бившият работник Тахир Карлийски и запита как е отчетен и заплатен обекта, при положение, че техните трудови възнаграждения не са изплатени.

    Казусът за работниците е заплетен, защото за „Виастройинженеринг“ процедурата по несъстоятелност е обявена едва в началото на тази година и така са изпуснали срока да потърсят парите си от Фонда за гарантиране на вземанията, който все още е три месеца.

    „Този тримесечен срок е изключително кратък и е преграда за много хора да придобият право на вземания от фонда. Нашето предложение е 12 месеца, към момента депутатите имат разбирането, че трябва да е шест месеца, много силно се надяваме този срок да се удължи“, каза пред работниците Венцислава Мирчева – началник отдел в институцията на омбудсмана, която беше дошла на място, за да изкаже подкрепата на Мая Манолова. А протестиращите днес работници бяха категорични, че ако институциите не се задействат, ще потърсят правата си в Брюксел.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини