Парите за „Дунарит“ и „Авионамс“ отиват в КТБ и при кредиторите. Преглед на печата

„Монитор“:

Парите за „Дунарит“ и „Авионамс“ отиват в КТБ и при кредиторите

Парите, платени от ДКК за вземанията на „Дунарит“ и Авионамс“, са влезли директно в КТБ и в масата по несъстоятелността. Никой не може да вземе тези пари освен кредиторите. Това коментира икономическият министър Емил Караниколов в предаването „Беновска пита“ по Канал 3.

Той припомни, че собственик на „Дунарит“ според Търговския регистър е „Кемира“, която държи 98% от акциите, които са блокирани и запорирани. Караниколов даде да се разбере, че са изкупили вземанията, за да защитят интересите на държавата и на дружествата. Той поясни, че „Кемира“ и „Хедж“, чиито вземания ДКК е закупила, всъщност са взимали кредити от КТБ. Караниколов отрече да има скандал във военнопромишления комплекс.

„Правителството стои зад работниците. В едно от дружествата има проблем. Това е „Емко“, там има проверка на служба КОС и пожарна безопасност и там са констатирани нередности. Затова и е отнет лиценза на дружеството за внос и износ. Лицензът за вътрешна търговия не му е отнет“, увери още Караниколов. По думите му продукцията на „Емко“ остана ненатоварена на пристанището, защото „Кинтекс“ не може да изнесе продукцията, тъй като по закон производителят трябва да си подготви документацията за митницата.

Каналджийство.

„Дума“:

Илияна Йотова: Каналджийството в България е все още в разцвета си

Каналджийството в България е все още в разцвета си. Проблемът е по-скоро в липсата на достатъчно публичност и в премълчаване, отколкото в неговото решаване. Тoзи коментар направи в Ямбол вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя припомни, че са зачестили случаите, в които нелегални мигранти се извозват в автомобили из страната. „В официалните комюникета на европейските служби все по-често присъства ново сухопътно трасе, което минава през България, Румъния и Словакия за Западна Европа. Един от пътищата през Сърбия се затвори, но сега каналджиите, които са много по-гъвкави от официалните власти, очевидно намериха нова възможност да изкарват нелегални мигранти от страната“, обясни Йотова. По думите ѝ проблемите с нелегалната миграция не трябва да се замитат под килима, а да се решават, което е дело на всички институции.

Йотова посети Ямбол за тържественото освещаване на новопостроената арменска апостолическа църква „Сурп Агоп“. Ритуалът по освещаването бе отслужен от архиепископ Езрас Нерсисян, втори по ранг в църковната йерархия и брат на Католикоса на всички арменци Карекин II. Заедно с него в богослужението участваха епископ Татев Агопян от Румъния и свещеници от арменски храмове в страната.

Доходи.

„Сега“:

Пенсиите догодина ще се увеличат с 3.8%

Пенсиите догодина ще се увеличат с 3.8%. Това ще е процентът, с който ще се идексират пенсиите от 1 юли, обяви пред БНР избраният миналата седмица нов управител на НОИ Ивайло Иванов.

От 1 октомври ще бъдат повишени минималните пенсии на 200 лв. През 2018-а година в разчетите на ДОО е предвидено пенсиите да бъдат повишени с 3.8%. Според него е по-добре да се индексират първо минималните пенсии, а когато има необходимите средства – и останалите.

Подготвяната реформа в системата на ТЕЛК не цели да намали средствата за инвалидни пенсии, а да ограничи измамите, коментира още Иванов. „За инвалидни пенсии се изразходва една сериозна сума – 1.8млрд. лв. Не е целта сумата да бъде намалена в никакъв случай. Целите са тези средства да се насочват към хората, които наистина имат нужда. Над 40 са правата, които гражданите имат право да получат, когато имат решение за ТЕЛК. Това, разбира се, ощетява зключително много бюджета, когато някой злоупотреби“, коментира Иванов.

Протест.

„24 Часа“:

Близо 500 жители на Севлиево блокираха пътя София – Варна заради безводие

Стотици жители на Севлиево и околните села блокираха за няколко минути с разрешението на полицията главния път София – Варна на разклона за село Богатово.

Хората се събраха, за да протестират срещу дългогодишното безводие, което мъчи общината. В момента в града има вода по 3 часа вечер, а в селата Богатово и Ловни дол, Идилево чешмите са сухи от 8 дни до две седмици.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини