Организират спускане с лодки по река Марица

Спускане с гребни лодки по река Марица ще бъде част от инициативите за отбелязване на Европейските дни на наследството в община Димитровград. Те ще се проведат на 30 септември и 1 октомври в защитена местност „Злато поле“ и са организирани от НЧ „Марица – 2008“ и Общината.

Целта на инициативата е запознаване с природното наследство на най-голямата влажна зона на територията на общината и значението на биоразнообразието и опазването на околната среда за устойчивото развитие. Партньори на мероприятието са Клуба по воден туризъм в Хасково, които ще осигурят разходки с лодки в мъртвицата, както и спускане по река Марица.

Програмата стартира на 30 септември в 10: 00 часа с демонстрации по гребане за децата. Ще има и лекция за биоразнообразието в защитената зона, както и наблюдение на видовете птици.

След това е предвиден 6-километров преход – спускане с лодки по река Марица до село Райново На 30 септември вечерта програмата включва дегустация на рибена чорба Тя ще бъде приготвена от студенти и преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив, като ще бъде използвана автентична рецепта от 6 вида риби, обитаващи долното течение на река Марица.

На следващия ден – 1 октомври е планувано спускане с гребни лодки по реката от Райново до Харманли, като преходът ще продължи до 16 часа.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини