Ирак изпраща войски в Иракски Кюрдистан

Иракският премиер Хайдер ал Абади е разпоредил изпращането на войски в оспорваните райони на Иракски Кюрдистан по искане на парламента, съобщават местни медии. В спорните територии днес се проведе референдум за независимост,.

Абади, който е също така главнокомандващ на иракската армия, посочил „защитата на гражданите“ като причина за изпращането на войските в районите в северната част на Ирак.

Днес иракският парламент излезе с решение, призоваващо Абади да изпрати сили „във всички райони, в които автономният регион Кюрдистан пое контрола от 2003 г. насам“. Тези спорни райони включват населени с кюрди територии, които официално не са част от трите провинции в Северен Ирак, които сформират автономния Иракски Кюрдистан.

Изборните секции затвориха в 18 часа. Окончателните резултати трябва да бъдат обявени в рамките на 72 часа. Очаква се, че повечето кюрди са гласували за независимост. Допитването не е правно обвързващо, но ще даде мандат на правителството на Масуд Барзани да започне преговори за отделянето на богатия на петрол регион с Багдад и съседните държави.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини