Ислямска държава публикува нов запис с реч на Абу Бакр ал Багдади

Сайт, свързан с Ислямска държава, публикува аудио запис, в който се твърди, че говори техният водач Абу Бакр ал Багдади, съобщиха световните информационни агенции.

46-минутният запис е първата подобна реч, която се появява от ноември миналата година насам. По-голямата част от речта е на религиозни теми. Говорещият казва, че кръвопролитието нямало да бъде напразно, в битките за крепостите на Ислямска държава – иракския Мосул, за Ракка и Хама в Сирия, за Сирт в Либия. Той говори и за мирните преговори за Сирия, които се провеждат с посредничеството на Русия и Турция. Говорещият звучи като лидера на Ислямска държава и изглежда прави препратки към неотдавнашните заплахи на Северна Корея срещу Япония и САЩ.

В САЩ е обявена награда 25 млн. долара за залвянето на Абу Бакр ал Багдади. Вече няколко пъти той е обявяван за мъртъв. Не е засичан на обществено място от юли 2014. , когато в Голямата джамия „Ал Нури“ обяви „халифата“. на Ислямска държава след превземането на Мосул.

„Без проверими доказателства за смъртта му, ние продължихме да предполагаме, че той е жив“, казва говорителят на американските сили, сражаващи се с ИД, във връзка с появата на аудио записа,

Министерството на отбраната не опровергават и не потвърждават автентичността на записа, която тепърва ще се проверява.

„Въпреки че нямаме причина да се съмняваме в автентичността на записа, засега нямаме потвърждение за това“, каза говорителят на военното министерство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини