Това момче със сигурност има по-лош ден от вашия

Как върви денят ви? Каквото и да ви се случва, едва ли сте толкова раздразнени, колкото това 8-годишно момче от Аржентина, което погълнало част от играчка. С всеки по-дълбок дъх, свирката произвеждала писклив звук.

Видео на мрачният пациент, заснето в чакалнята на болницата, бе качено във Фейсбук от лекаря Сантяго Гомез Зувириа, чиято цел била да повиши информираността сред родителите за опасността от дребните предмети, които децата често поглъщат.

Момчето се оказало късметлия, защото погълнатият предмет не пречел на притока на въздух, въпреки пискливия звук.

Това е и причината много капачки на химикали да имат дупки, тъй като хората често имат навика да ги дъвчат. В случай че капачката попадне в трахеята, е по-вероятно пациентът за оцелее, защото въздухът преминава през дупките.

Това е от особена важност за децата, които поставят множество странни предмети в устата си. Според здравните власти в Ню Йорк всяка година близо 12 000 деца биват хоспитализирани след задавяне с храна.

Поглъщането на предмети също е проблем – малките батерии и магнити са особено опасни, първите защото причиняват тежки изгарянея, а вторите защото ако бъдат погълнати в по-големи количества биха могли да увредят червата, привличайки се един друг.

Дупките не гарантират сигурност, както ни демонстрира трагичният случай от Одиша, Индия. 7-годишно момче погълна свирка и оцеля в продължение на 48 часа преди да се задуши до смърт.

Най-големият проблем е, че когато нещо заседне в ларинска, то не може да бъде изкашляно обратно. За щастие, в случая с аржентинското момче, била нужна само местна упойка за отстраняване на малкото парче пластмаса от трахеята.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини