Засякоха уран над нормата в питейната вода на село Светлина

В питейната вода на димитровградското село Светлина е засечен естествен уран над допустимите норми, информират от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Това сочат последните проби, взети от водоизточници в селото. Специалистите препоръчват водата да не се ползва за питейни нужди, както и за приготвяне на храна. Може да се ползва за миене и къпане.

РЗИ – Хасково е връчило предприсание на ВиК – Димитровград за осигуряване на водоноска или минерална вода за населението на Светлина. Периодично ще бъдат вземани проби от водата в селото за съдържание на естествен уран, уверяват от инспекцията.

Към момента в още две села от община Димитровград има наложено ограничение за ползване на питейната вода – Сталево и Върбица. Припомняме, че през май месец общо 11 населени места в димитровградско имаха уран във водата над допуснитиме норми. За голяма част от тях забраната за ползване отпадна през летните месеци.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ни
    Николай Ников
    2 -1
    16:31, 29 сеп 2017
    Дядо ми живее точно до чешмата в селото от която се захранва с вода цялото село. Тази вода е алкална пием я цял живот, а дядо ми догодина ще навърши 90 години.
  • 2
    Ни
    Николайчо
    4 -1
    19:36, 29 сеп 2017
    Ников, отново не си в час! Питейната вода за селото е от друг водоизточник, контролиран от В и К и РЗИ. Тази чешма от която пие вода дядо ти е без контрол и водосборния район включва и гробището. Ти може да докараш и 200 години ако я караш само на пържоли. Вие сте чудо в това село. Карайте я само на алкална вода!
  • 3
    Ни
    Николайчо
    4 -1
    08:32, 30 сеп 2017
    Този Николай Ников е инспектор в общината. Колко работи и колко не, но какво прави в сайта през работно време. Господин кмете, има ли кой да следи за работното време на специалистите и какво работят? Регистрацията в коментара е на 29.09.- петък в 16:31, през работно време, което е видно. Изглежда, че няма работа този човек през работно време. Ние данъкоплатците сме против безделието на тези специалисти. Освен това е назначен по партийна поръчка без необходимото образование за отдела. Наистина е инжинер но по селскостопанска техника. Къде е селското стопанство, къде е строителството. Отгоре на това сте го назначили на инспекторска длъжност. Контрол в строителството! Какво е учил и какво контролира в строителството. Не може некомпетентни хора да заемат тази длъжност. Или разчитате на инжинерството му което поставя пред подписа, но това инжинерство е в друга сфера и заблуждава хората. Правите ли разлика от тези неща. За надзирател ли е назначен или за доносник? Едно е да си инжинер в строителството, друго е да си инжинер в селското стопанство. Колко безработни има със специалност в строителството, но тук както и в Хасково се приемат дейци на ГЕРБ, независимо от специалността която са завършили. Този случай показва, че този не се страхува от нищо и си прави каквото иска без да се съобразява с нищо! Това, че се подписва с инж. подвежда хората да мислят, че са обслужени компетентно, а в действителност това го извършва некомпетентен за сферата в която работи. Как така в общината се назначават некомпетентни специалисти, а изисквате от проектантите да са с проектантска правоспособност. Как вашия инспектор отговаря на тези изисквания, как може да направи извод за даден проект, за дадена строителна дейност като той е специалист в селското стопанство. В случая се мери с двоен аршин. Компромиси за проектантите няма, а в същото време си назначавате некомпетентни хора в общината!
Последни новини