Полиция затвори училищата за вота в Каталуния и спря електронното гласуване (видео)

Полиция затвори 1300 от общо 2315-те училища, в които трябваше да бъдат разположени секциите за гласуване на референдума за независимост на Каталуния на 1 октомври.

Полицията в Каталуния даде ултиматум на хората, които подготвят избирателните секции за утрешния референдум. Активистите, родителите и децата, които са в училищата, за да ги използват като избирателни секции, трябва да напуснат до 6 часа в неделя сутрин. Целта е да се предотврати провеждането на гласуването.

На полицията е наредено да прекрати разпространяването на бюлетини до неделя и да конфискува всички избирателни бюлетини и плакати.

В нощта срещу събота в 163 училища, където бе предвидено да има секции за вота за независимост от Испания, е имало родители, ученици и активисти. С цел да не бъдат затворени секциите, те са организирали различни прояви – филмови прожекции, занимания с йога, пикници.

Електронното гласуване няма да бъде възможно, тъй като полиция е блокирала комуникационния център на каталунското правителство в центъра на Барселона. Google изпълни решението на съда и премахна приложението, с което потребителите получаваха указания за секциите. Джулиан Асанж нарече мерките първата интернет война в света.

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон изрази в интервю голямо разочарование от ЕС, който е подкрепил испанското правителство. Конституционният съд на Испания прекрати вота за независимост преди повече от три седмици, а националното правителство го нарече незаконен.

Не само Асанж се застъпва за правото на вона на каталунците. Ноам Чомски и още 69 професори от САЩ, Канада и Мексико са подписали отворено писмо в подкрепа на Каталуния. С хаштаг  подкрепа за референдума идва от Шотландия, Уелс, Финландия и др.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини