Нобелова награда за механизма на биологичния часовник

Нобеловата награда за медицина и физилогия за 2017 год. ще получат Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг за изследването на молекулярните механизми на циркадните ритми – биологичния часовник с период 24 часа.

Циркадните ритми са цикли в различни биологични процеси, свързани с деня и нощта. През 1984 год. Хол и Розбаш, които по това време работят в университетa Brandajs в Бостън, и Янг от Рокфелеровия университет в Ню Йорк, откриват гена period. Този ген задвижва биологичния часовник. Той кодира протеина PER. Този протеин се натрупва в организма през нощтта и се разгражда през деня, като нивата му формират 24-часов цикъл. Хол и Розбаш открили това, изследвайки плодови мушици дрозофила.

В механизма участва втори ген – timeless, който кодира протеина TIM. Той се свързва с PER и образувалият се комплекс попада в ядрото и блокира съответната ДНК. Друг протеин DBT, разгражда PER. Той се кодира от гена doubletime, открит от Майкъл Янг.

Около един милион долара е сумата, което ще получат тримата лауреати на Нобеловата награда общо. Церемонията е на 10 декември 2017 год, в деня на смъртта на Алфред Нобел,

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини