Инициативата #NoRedOctober е добра, но Постните понеделници са още по-добри

Червеното месо е вредно за планетата. Отглеждането на добитък увеличава парниковите газове в атмосферата, благодарение на неефективната консумация на фуражи и разбира се на метана, който кравите отделят. Дори и да не се интересувате от щетите, които парниковите газове нанасят върху климата, поне се замислете за собственото си тяло: прекаляването с червено месо е вредно за здравето.

Инициативата #NoRedOctober на главния редактор на PopSci, насърчава хората да се откажат от червеното месо за 31 дни. Но съществува и по-добра възможност: Постните понеделници.

Статистиката сочи, че в страни като САЩ консумацията на говеждо месо е била 11 милиарда килограма през 2015. През същата година населението на страната е наброявало 320.9милиона души, което означава, че средният американец е консумирал 35 кг червено месо.

Ако приемем, че живеете в страна с подобна на консумация и се откажете напълно от червеното месо в рамките на месец, като част от инициативата #NoRedOctober, без да компенсирате този отказ с включването на други меса в менюто, ще спестите 3 кг месо. Това не е много, но ако в инициативата се включи цялото население, цифрата ще стане внушителна. В САЩ например ще бъдат икономисани близо 1 милиард кг. месо на година, или 3.8милиона крави.

Не е зле, но само сравнете тази ефект, с ефектът от Постните понеделници. Годината има 52 седмици, дори да ги закръглим на 50 (не бихме искали да ви лишаваме от месо по празниците) и приложим същата математика ще спасим живота на 6.1милиона крави само в САЩ. 50 дни са с 61% повече от 31 дни, това означава, че колкото и килограма говеждо да консумирате, в която и страна да се намирате, ще спасите с 61% повече животни благодарение на Постните понеделници.

Освен това за повечето хора би било по-лесно да се въздаржат от месо един ден в седмицата, отколкото цял месец.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини