Арестуваха директорка в румънското данъчно, взела 1 милион евро с корупция

Румънските антикорупционни прокурори са задържали Анкуца Анда Маковей, директор на Дирекцията за информационни технологии в Националната агенция за данъчна администрация.

Маковей е била директорка на отдела за информационни технологии, комуникации и митническа статистика на националните митнически органи към момента на фактите. В момента тя е директор на същата структура на Националната агенция за данъчна администрация (ANAF).

През 2010 г. като директор на информационните технологии, комуникациите и митническа статистика на националните митнически органи, Маковей поискала от представители на две компании – за себе си и за друго лице в управлението на институцията – 25% от стойността на договорите за поддръжка на компонентите на софтуерната система на националния митнически орган.

В замяна на парите е било планирано да бъде организиран търг, така че двете компании да си осигурят нормални договори и плащат проценти на Маковей.

„Количеството, което ответникът Маковей Анкута Анда, е получила през 2010 – 2014 за себе си и за другия човек, в размер на около 1.0милиона евро и ценни материални блага“, пише Аdevarul.

На 6 октомври 2017 г. тя ще бъде изправена пред Трибунала в Прахова с предложение за превантивен арест за 30 дни. По случая се извършват наказателни разследвания срещу други хора.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини